ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Δε θα μείνει χωρίς πετρελαίο η Ελλάδα σε ενδεχόμενο εμπάργκο στο Ιράν

09:45 - 23 Ιαν 2012 | Ειδήσεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν -στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες- στην σταδιακή εφαρμογή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος του Ιράν.
Διπλωμάτες της ΕΕ δηλώνουν ότι η περίοδος χάριτος ενδεχομένως να λήξει την 1η Ιουλίου, αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμη την ιδέα να αναθεωρήσουν εκ των προτέρων τον αντίκτυπο και το κόστος του εμπάργκο.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο πετρελαϊκός τομέας αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην ΕΕ. Η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα (αγοράζει περίπου το 20% του πετρελαίου που εξάγει η χώρα.

Εκτός από το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, τα μέτρα της ΕΕ αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν και την επιβολή κυρώσεων κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας καθώς και την απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ωστόσο, οι κυρώσεις της ΕΕ θεωρείται ότι θα αργήσουν να τεθούν σε εφαρμογή.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα


Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιδιαίτερα η Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το ιρανικό πετρέλαιο - σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει προέρχεται από το Ιράν- και έχει ζητήσει χρόνο ώστε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters, θα διαβεβαιώσουν την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 23 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.