ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Saxo Bank: Να δεχτεί η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο haircut

18:47 - 25 Ιαν 2012 | Ειδήσεις
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σε όποιο επίπεδο και αν ανέλθει, δεν μπορεί από μόνη να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, εκτίμησε ο αναλυτής μακροοικονομικής στρατηγικής της Saxo Bank, Mats Kofoed, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι υπόλοιποι δημόσιοι πιστωτές να δεχτούν την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Ο αναλυτής της Saxo Bank εκτίμησε ότι η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωση, ενώ θετικά σημάδια εμφανίζει και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού αναλυτή που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% το 2012, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η ύφεση στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, οι επικείμενες αλλαγές ενδέχεται να σημαίνουν ότι το 2012 θα είναι η χρονιά για τους αισιόδοξους, δεδομένου ότι είναι πιθανό να δούμε τελικά τον κόσμο να αρχίσει να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση και πάλι. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η τρέχουσα κρίση είναι κρίση φερεγγυότητας, και όχι ρευστότητας, η Saxo Bank εκτιμά ότι η αναζωπύρωση της κρίσης είναι αναπόφευκτη και ως εκ τούτου οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Στις ΗΠΑ, παρόλο που φαίνεται ότι η κυβέρνηση ίσως καταφέρει να έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την παράταση των φοροαπαλλαγών, ο άνεμος της λιτότητας έχει πλέον βγει από τον ασκό και η προσοχή θα εστιαστεί στην αντιστάθμιση των περικοπών στις δαπάνες με μια ενδεχόμενη πρόοδο στις φοροαπαλλαγές/δαπάνες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα καταγράψουν κάπως μεγαλύτερη ανάπτυξη από άλλες χώρες. Στην Ασία, η ανάπτυξη θα μοιάζει πολύ πιο αδύναμη από όσο εκτιμάται, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες στην εξισορρόπηση της οικονομίας της. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη σε αυτήν την περιοχή, αφού το καθεστώς είναι ικανό να επιβάλλει δραστηριότητα και συμπεριφορές σε τέτοιο βαθμό που αλλού δεν είναι εφικτό, εκτιμά η Saxo Bank.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.