ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται άτυπη Σύνοδος για την Ελλάδα...

23:49 - 30 Ιαν 2012 | Ειδήσεις
Συνεχίζεται άτυπη Σύνοδος για την Ελλάδα...
Ολοκληρώθηκε η τυπική Σύνοδος. Συστάσεις προς την Ελλάδα για συνέπεια στις δεσμεύσεις. Όχι στο δημοσιονομικό σύμφωνο και από τη Τσεχία - Συμμετέχουν οι 25
Ενώ ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την  Ελλάδα, με τον Λουκά Παπαδήμο να συναντιέται αυτήν την ώρα με ορισμένους από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής έγιναν συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ενώ έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς υπήρξε συνάντηση  του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με την καγκελλάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου.

Από την άλλη, αρνήθηκε να ενταχθεί προς το παρόν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που η Ευρώπη θέλει να επικυρώσει για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας η Τσεχία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σουηδίας.

"Όλες οι χώρες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο εκτός από τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία", είπε στους δημοσιογράφους ο Φρέντρικ Ράινφελτ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει την άρνησή της να συμμετάσχει.

«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες». Αυτό δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτροπείας, ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι η ανάταξη της Ελλάδας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Έλληνες, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό να υπάρχει μία διαδικασία επιτήρησης σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας. Ο Ν. Σαρκοζί είπε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας και ότι αυτό είναι και θέση της Γερμανίδας καγελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.


Νωρίτερα το "R" ανέφερε:

Σύνοδος Κορυφής: Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ESM στο προσκήνιο...



Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθεί η σημερινή σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς την ώρα που τα προβλήματα με την Ελλάδα φαίνονται δυσεπίλυτα, οι πολιτικοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αντιδράσεις μέσω της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται στο Βέλγιο κατά των μέτρων λιτότητας, ύψους 11 δισ. ευρώ, της κυβέρνησης.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν σταματήσει, οδοφράγματα έχουν στηθεί στις εισόδους μεγάλων πόλεων και βιομηχανικών ζωνών, τα πολυκαταστήματα είναι κλειστά και τα νοσοκομεία λειτουργούν με βάρδιες επιφυλακής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ως προς τα βασικά θέματα της Συνόδου, όπως αναφέρει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων, επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τη Συνθήκη για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ο μηχανισμός ESM, θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούλιο του 2012, αντί για τον Ιούλιο του 2013 κι αμέσως μόλις τα κράτη-μέλη θα αντιπροσωπεύουν το 90% των κεφαλαίων θα εγκρίνουν την συνθήκη. Μέχρι τότε ο EFSF θα παραμείνει ενεργός στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων που άρχισαν, μέχρι τα μέσα του 2013.

Στο νέο προσχέδιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα περιλαμβάνει κυρώσεις για τα κράτη-παραβάτες του συμφώνου, ενώ δίνει και στην ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά όργανα μεγαλύτερες αρμοδιότητες και τη δυνατότητα ακόμα και της επιβολής προστίμων ή της παραπομπής των «απείθαρχων» μελών της Ευρωζώνης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Συγκεκριμένα, το νέο προσχέδιο προβλέπει ότι μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του συμφώνου, όλα τα κράτη θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο εθνικό τους Σύνταγμα ή τη νομοθεσία τους, νόμο που θα ορίζει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, τότε θα τίθενται σε ισχύ αυτόματες διαδικασίες κύρωσης.

Στην πρώτη εκδοχή του δημοσιονομικού συμφώνου προβλεπόταν απλώς η προσφυγή των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τώρα, προστίθεται και η απειλή επιβολής προστίμου, ίσου με το 0,1% του ΑΕΠ της χώρας – παραβάτη!

Επίσης στο προσχέδιο προβλέπονται πλέον πολύ λιγότεροι «όροι μη τήρησης» ("escape clauses") των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών προσαρμογών για κάθε χώρα. Έτσι, εφεξής μια χώρα μέλος θα «δικαιολογείται» να μην «πιάνει» τον όρο του ελλείμματος έως το ύψος του 0,5% του ΑΕΠ της ΜΟΝΟ σε «περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων εκτός της δυνατότητας ελέγχου από την εθνική κυβέρνηση».

Τέλος, το προσχέδιο προβλέπει πως το δημοσιονομικό σύμφωνο θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 12 εκ των 17 μελών της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου.


Μέρκελ: «Να δούμε πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τα περί επιτροπείας στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι επιθυμεί συζήτηση για το πως η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η Άνγκελα Μέρκελ. «Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) τα συζητήσουν, γι’ αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:17 - 31 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.