ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκηνικό σύγκρουσης ΕΚΤ-Βρυξελλών για το PSI

14:13 - 31 Ιαν 2012 | Ειδήσεις
Ανοιχτό να συμμετάσχει στο PSI ο δημόσιος τομέας σύμφωνα με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, "ασφαλώς και δε συμμετέχει σε συζητήσεις για το κούρεμα η ΕΚΤ" ξεκαθαρίζει ο Νοβότνι.
Σκηνικό σύγκρουσης στήνεται μεταξύ της ΕΚΤ και των Βρυξελλών, καθώς το κούρεμα των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθίσταται με τα νεότερα δεδομένα ως απαραίτητο για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και την αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων. Την ίδια στιγμή οι πιέσεις για λύση εντείνονται, ενώ κατά τις χθεσινές συσκέψεις του Λ.Παπαδήμου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του συμφωνήθηκε πως οι συζητήσεις για το κούρεμα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Νωρίτερα άλλωστε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο, τόσο για αύξηση της βοήθειας όσο και για "κούρεμα" και του δημοσίου τομέα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό ραδιόφωνο. Ερωτηθείς εάν χρειάζεται να εξεταστεί όχι μόνο τους ιδιώτες, αλλά και τους πιστωτές του επισήμου κλάδου σχετικά με ένα haircut στο ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Στις συζητήσεις όμως που έχουν ανοίξει ακόμη και για τις τεχνικές λεπτομέρειες της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δηλαδή αν θα γίνει μέσω "κουρέματος" ή απομείωσης της ονομαστικής αξίας τους στην τιμή κτήσης του στη δευτερογενή αγορά, παρενέβη το μέλος της ΕΚΤ Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι.

Ο Νοβότνι ξεκαθάρισε ότι οι τρέχουσες συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν περιλαμβάνουν την ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Νοβότνυ τόνισε πως οι τωρινές διαπραγματεύσεις για το PSI έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και «ασφαλώς» η ΕΚΤ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό απαιτεί αριθμό μέτρων τόσο στην ελληνική πλευρά όσο και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Ελπίζω ότι αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγνώρισε στη συνέντευξή του ότι υπάρχει ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα. «Πρέπει να πούμε ανοιχτά ότι υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», δήλωσε αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:42 - 31 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.