ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το Βερολίνο περνάει η αύξηση του δεύτερου πακέτου στα 145 δισ. ευρώ

15:37 - 03 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Πηγές στην ΕΕ αναφέρουν πως η βοήθεια θα χρειαστεί να ανέβει στα 145 δις. Στο τραπέζι και το κούρεμα του δημοσίου τομέα. Κρίσιμη συνάντηση των υπ.Οικ. των "φερέγγυων" οικονομιών στο Βερολίνο.
Τα δεδομένα για την ελληνική βοήθεια έχουν αλλάξει και πλέον οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύση πέραν του ιδιωτικού τομέα ή τις ΕΚΤ, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Η αύξηση αυτή από τα 130 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση για το δεύτερο ελληνικό πακέτο οφείλεται στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα, αλλά και στις αυξημένες απαιτήσεις για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ΕΕ που μίλησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αυξηθεί στα 145 δις ευρώ, 15 δις ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αρχικά συμφωνηθέν δάνειο των 130 δις.

"Είναι κυρίως για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI", δήλωσε μία από τις πηγές. Άλλη πηγή δεν είπε ότι θα χρειαστούν συγκεκριμένα 145 δις ευρώ αλλά ότι κάπου εκεί θα κυμανθεί το συνολικό ποσό.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Όμως το PSI από μόνο του δεν επαρκεί, οπότε μάλλον θα χρειαστεί και η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από τις κυβερνήσεις, δήλωσαν οι πηγές.

Αυτό που μένει είναι να καμφθούν οι αντιρρήσεις του κέντρου του Βερολίνου (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, που θεωρεί αυξημένες τις απαιτήσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Η Γερμανία άλλλωστε αντιτίθεται και στην συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο κούρεμα και θέλει να μεταβιβάσει κατά το δυνατόν το βάρος της διάσωσης στους ιδιώτες ομολογιούχους. 

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση («ΑΑΑ»), δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου, θα συναντηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο, όπου και θα καθορισθεί η στάση που θα τηρήσουν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.


Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 03 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.