ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμφισβητεί η EBA τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών

12:14 - 06 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Ως αναξιόπιστα κρίνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τα μισά από τα σχέδια που της έχουν κατατεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται τρεις πηγές από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΑ ζήτησε από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες να καταθέσουν σχέδια για την αύξηση των κεφαλαίων τους συνολικά κατά 115 δισ. ευρώ ώστε να ανταποκριθούν στον όρο για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Έκτοτε, μόνο μία τράπεζα, η ιταλική Unicredit προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όλες οι άλλες παρουσίασαν σχέδια που συνδυάζουν ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, αύξηση κερδών και επαναγορά τίτλων.

Τα στελέχη της ΕΒΑ υποστηρίζουν ότι σχεδόν τα μισά από τα σχέδια που κατατέθηκαν είναι αναξιόπιστα και επισημαίνουν ότι η στρατηγική που χρησιμοποιείται τόσο για τον υπολογισμό του σταθμισμένου κινδύνου όσο και των ρευστοποιήσεων είναι αμφισβητήσιμη. Επίσης, τα προβλεπόμενα κέρδη για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο χαρακτηρίζονται υπεραισιόδοξα, δεδομένης και της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος για την ευρωζώνη.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 06 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.