ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύγκρουση Πεκίνου-Βρυξελλών για τον φόρο άνθρακα στις αερομεταφορές

14:07 - 06 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Το Πεκίνο απαγόρευσε την ένταξη των αερομεταφορών στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να συμμετάσχουν στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρίες να πληρώνουν για τη ρύπανση των πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τους απαγορεύει να χρεώνουν τους επιβάτες επιπλέον εξαιτίας αυτού του μέτρου.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρει ότι οι κινεζικές αεροπορικές εταιρίες θα χρειαστούν έγκριση αν θέλουν να ενταχθούν στο σχέδιο της ΕΕ, το οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει «άδικο εμπόδιο» .

Το Πεκίνο εμφανίζεται να σκληραίνει τη στάση του στο θέμα μια εβδομάδα πριν από τη διάσκεψη Κινέζων ηγετών με ηγέτες της ΕΕ, γεγονός που, όπως εκτιμά το Ρόιτερς, ενδεχομένως να οδηγήσει στην επιβολή περιορισμών στη χρήση αεροδρομίων της ΕΕ ή προστίμων εις βάρος των κινεζικών αεροπορικών εταιριών.

«Η κινεζική πλευρά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο λήψης των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του κινεζικού κοινού και των επιχειρήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις», δήλωσε αξιωματούχος από την κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι αερομεταφορές εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, γεγονός που αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για τη ρύπανση των πτήσεων από και προς τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Το μέτρο έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκάλεσε όμως την αντίδραση πολλών χωρών εκτός της ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο φόρος άνθρακα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.