ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε το σχέδιο ασφάλισης του 20-30% των ομολόγων του EFSF

20:57 - 17 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή το σχέδιο ασφάλισης του 20 ως 30% της αξίας των ομολόγων που έχουν εκδώσει ευάλωτα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές σχετικά με την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), δήλωσε πως παρότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προστασίας Κρατικών Ομολόγων (European Sovereign Bond Protection Facility, ESBPF) είναι έτοιμος, «θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει αίτημα» από κάποια κυβέρνηση κράτους-μέλους της ευρωζώνης που το έχει ανάγκη.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης είχαν ανακοινώσει την ιδέα δημιουργίας του ESBPF τον Οκτώβριο.

Στόχος ήταν να αποκλιμακωθεί ο κίνδυνος από την αύξηση των spread--της διαφοράς απόδοσης των επιτοκίων από αυτά των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων--και των ασφαλίστρων κινδύνου για την Ισπανία και την Ιταλία εξαιτίας των πιέσεων των αγορών.

Τα επιτόκια, που είχαν φθάσει στα ύψη στα τέλη του 2011, έχουν στο μεταξύ μειωθεί, χάρη στα φθηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα οποία ενίσχυσαν την ζήτηση για κρατικά ομόλογα, αλλά παραμένουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την κρίση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.