ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: Και με τη «βούλα» ο ESM

11:58 - 22 Φεβ 2012 | Ειδήσεις
Πράσινο φως για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Η γαλλική βουλή επικύρωσε, την Τρίτη, την ευρωπαϊκή συμφωνία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η Γαλλία συμμετέχει με 140 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο του ESM, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 700 δισ. ευρώ, ωστόσο, μόνο 80 δισεκατομμύρια (paid-in capital) από τα οποία 16 δισεκατομμύρια προέρχονται από το Παρίσι, αναμένεται επί του παρόντος να αποδεσμευτούν.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επικύρωσε το κείμενο που ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΜΣ.

Οι Σοσιαλιστές βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από τη ψηφοφορία. «Θα απέχουμε προκειμένου η Ευρώπη να μην είναι Ευρώπη της λιτότητας και της παρακμής», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Ζαν-Μαρκ Αϊρό.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν χαρακτήρισε την αποχή των σοσιαλιστών «ιστορικό λάθος».

Είκοσι Σοσιαλιστές βουλευτές δεν ακολούθησαν την οδηγία του κόμματός τους και καταψήφισαν τη συμφωνία.

Η επικύρωση επιτρέπει την αντικατάσταση του σημερινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα έχει δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ.

Η Γαλλία συμμετέχει με 140 δισεκατομμύρια ευρώ στον ESM, η συνολική δανειοδοτική ικανότητα του οποίου ανέρχεται σε 700 δισ. ευρώ (στην πραγματικότητα είναι 500 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, μόνο 80 δισεκατομμύρια (το κατεβληθέν κεφάλαιο, όχι οι εγγυήσεις) από τα οποία 16 δισεκατομμύρια προέρχονται από το Παρίσι, αναμένεται επί του παρόντος να αποδεσμευτούν, όπως είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν αποφασίσει ότι ο ESM, το μελλοντικό ταμείο μόνιμης διάσωσης στην Eυρωζώνη, θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2012, δηλαδή ένα χρόνο πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ενδέχεται, και αυτό θα αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου, να συνδυαστούν οι δύο μηχανισμοί EFSF και ESM, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το «τείχος προστασίας» της Ευρωζώνης.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 22 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.