ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρτι σε Wall και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:32 - 14 Αυγ 2006 | Ειδήσεις
Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό τριών εβδομάδων και η αισιοδοξία που δημιουργεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ επέτρεψαν στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές να ανακάμψουν απότις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και να κλείσουν με σημαντικά κέρδη. Στην αιχμή της ανοδικής τάσης βρέθηκαν οι κλάδοι των χημικών και των αεροπορικών εταιρειών που πάντοτε είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές του ενεργειακού κόστους. Το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο μεταφέρθηκε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς αυτή την ώρα στη Wall καταγράφονται εμφανώς ανοδικές τάσεις.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, εξαιρουμένης της Νορβηγίας.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,87% στις 5.870,90 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.046,93 μονάδες με άνοδο 1,23%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,13% στις 5.692,00 μονάδες.

Η τιμή του αργού υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στα 73,15 δολάρια το βαρέλι, καθώς σταδιακά αποκαθίσταται η αισιοδοξία ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα αποκλιμακωθεί.

Κέρδη αποκόμισε ο κλάδος των εταιρειών χημικών, ευνοημένος από την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, καθώς το ενεργειακό κόστος αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών δαπανών των εταιρειών του κλάδου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Clariant, Bayerκαι ImperialChemicalIndustries.

Πέρα από τις εταιρείες χημικών, θετικά επηρεάζει η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και τις αεροπορικές εταιρείες, δεδομένου ότι όπως εκτιμάται, το κόστος των καυσίμων αντιστοιχεί στο 30% των λειτουργικών δαπανών των αεροπορικών εταιρειών. Κατόπιν τούτου, η μετοχή της British Airways, της Air France και της Deutsche Lufthansa, έκλεισαν ανοδικά. Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση της αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων από τη βρετανική αστυνομία, σε πτήσεις από τη Βρετανία προς τις ΗΠΑ.

Ώθηση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έδωσε και η είδηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έτρεξε το δεύτερο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών. Συγκεκραμένα, καταγράφηκε ρυθμός ανάπτυξης 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία είχε επεκταθεί με ρυθμό 0,6%. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%.

Τέλος, σημαντικά κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Hochtief, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Γερμανίας, καθώς ανακοίνωσε άνοδο κερδών κατά 35% τον δεύτερο τρίμηνο, στα 22 εκατ. ευρώ.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 11.199,93 μονάδες με κέρδη 1,01%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,69%, στις 2.092,49 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,95% στις 1.278,79 μονάδες.

Η Ford Motor κινείται ανοδικά, καθώς οι αναλυτές της Bear Stearns αναβάθμισαν τη σύσταση για τη μετοχή της.

Να σημειωθεί ότι πέρα από θετική επίδραση της υποχώρησης των πετρελαϊκών τιμών, η αισιοδοξία από το μέτωπο των εταιρικών κερδών συνεχίζει να λειτουργεί τονωτικά για τις αγορές τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη. Τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν κατά 16,1% στο δεύτερο τρίμηνο.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.