ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διεθνείς αγορές γιόρτασαν την εκεχειρία

00:21 - 15 Αυγ 2006 | Ειδήσεις
Η αισθητή πτώση των πετρελαϊκών τιμών και η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ ανακούφισαν στους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν τους αμερικανικούς δείκτες υψηλότερα, παρά το κύμα ρευστοποιήσεων κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης που περιόρισε δραστικά τα κέρδη. Νωρίτερα, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.097,87 μονάδες με κέρδη 0,09%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq διαμορφώθηκε τελικά στις 2.069,04 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 0,55%, και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 1.268,21 μονάδες.

Η τιμή του αργού υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στα 73,50 δολάρια το βαρέλι, καθώς σταδιακά αποκαθίσταται η αισιοδοξία ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα αποκλιμακωθεί. Επίσης, θετικά στη σημαντική υποχώρηση των ενεργειακών τιμών συνέβαλε και η ανακοίνωση της ΒΡ ότι θα διατηρήσει κατά το ήμισυ ανοιχτό το πεδίο της στην Αλάσκα κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης φθαρμένων αγωγών της. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου η BP είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει το πεδίο της Prudhoe Bay στην Αλάσκα, καθώς εντόπισε διαρροή σε αγωγό της, γεγονός που οδήγησε σε άλμα των πετρελαϊκών τιμών.

Η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών διασκέδασε πρόσκαιρα την ανησυχία ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει τα κέρδη. Να σημειωθεί ότι ο δεσπόζων κίνδυνος της επιτάχυνσης του πληθωρισμού εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους συγκράτησε τα κέρδη των χρηματαγορών αυτό το μήνα, παρότι τα εταιρικά κέρδη δευτέρου τριμήνου κυμάνθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Επίσης, ο πόλεμος στο Λίβανο και οι ενδείξεις ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού λειτούργησαν ως βαρίδι για τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Εως σήμερα, πάνω από το 70% των εταιρειών που ανακοίνωσαν κέρδη δευτέρου τριμήνου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, έναντι μέσου όρου της τάξης του 57% το διάστημα από το 1992 ως το παρόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν κατά 16,1% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι μετοχές ωφελήθηκαν επίσης από τη χαλάρωση του συναγερμού ασφαλείας σε ΗΠΑ και Βρετανία που είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η βρετανική αστυνομία απέτρεψε τρομοκρατικά χτυπήματα σε πτήσεις από τη Βρετανία προς τις ΗΠΑ.

Στους πρωταγωνιστές της ημέρας η General Electric, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, και η UPS που βρέθηκαν στην αιχμή της ανοδικής τάσης.

Η Ford Motor ενισχύθηκε, καθώς οι αναλυτές της Bear Stearns αναβάθμισαν τη σύσταση για τη μετοχή της.

Κέρδη και για τον τίτλο της PepsiCo μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για διαδοχή του Steve Reinemund από την Indra Nooyi στο θώκο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας από την 1η Οκτωβρίου. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ που διοικείται από γυναίκα.

Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές του κλάδου των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, των Dell και Cisco Systems συμπεριλαμβανομένων.

Στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιρειών, με τις Exxon Mobil και ConocoPhillips να καταγράφουν απώλειες.

Νωρίτερα, με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,87% στις 5.870,90 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.046,93 μονάδες με άνοδο 1,23%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,13%στις 5.692,00 μονάδες.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.