ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκουρία: Το ταμείο διάσωσης για το ευρώ πρέπει να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ

14:01 - 27 Μαρ 2012 | Ειδήσεις
Γκουρία: Το ταμείο διάσωσης για το ευρώ πρέπει να ενισχυθεί στο 1 τρισ. ευρώ
Δεν έχει ξεπεράσει την κρίση η Ευρωζώνη, λέει ο ΟΟΣΑ

Τουλάχιστον στο 1 τρισ.ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί η δύναμη πυρός του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία σε δήλωση του μετά την τελευταία έκθεση του Οργανισμού.

Ο Γκουρία υποστήριξε ότι ένα ικανό τείχος προστασίας θα δώσει στις κυβερνήσεις χώρο για να αναπνεύσουν προκειμένου να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ανοικτή σε ενίσχυση του Ταμείου κατά 200 επιπλέον δισ. ευρώ για το διάστημα που θα λειτουργήσουν εκ παραλλήλου ESM και EFSF, ανεβάζοντας έτσι την ισχύ του ταμείου κοντά στα 700 δισ. ευρώ.

 

Δεν έχει ξεπεράσει την κρίση η Ευρωζώνη, λέει ο ΟΟΣΑ

 

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει περάσει παρά το ότι οι αγορές έχουν ηρεμήσει φέτος, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε επίσης ότι οι τράπεζες παραμένουν αδύναμες, το χρέος των κρατών συνεχίζει να αυξάνεται και οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν.

 

Καθώς η ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση, την δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια, ο ΟΟΣΑ είπε ότι χρειάζονται φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

 

« Η εμπιστοσύνη των αγορών στο χρέος των κρατών της ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη», ανέφερε ο ΟΟΣΑ που εδρεύει στο Παρίσι. «Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ασυνήθιστα αβέβαιες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επίλυση της κρίσης χρέους».

Αποκλίνοντας από τις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ο οργανισμός προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% για την ευρωζώνη φέτος αντί ύφεσης.

 

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το μέγεθος της ύφεσης φέτος, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η λιτότητα πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη στην Ευρώπη να εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη ζήτηση στην Ασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το ύψος του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη αναμένεται να αγγίξει το 91% του ΑΕΠ το 2013, παρά την θέσπιση πολύ σκληρών μέτρων λιτότητας, των σκληρότερων τα τελευταία πενήντα χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο που έχει τεθεί.

 

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του τι είναι εφικτό και τι είναι πολιτικά δυνατό όσον αφορά τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων, διαφορετικά η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της.

 

Η ευρωζώνη θα πρέπει να "θέσει πιο αξιόπιστα και λεπτομερή μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια", ανέφερε η έκθεση και πρόσθεσε ότι η κρίση ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων να επιβάλουν μέτρα λιτότητας, αλλά η ύφεση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ίσως καταστήσει δύσκολη την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους.

'Οσον αφορά τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ είπε ότι η ενίσχυσή τους είναι κρίσιμης σημασίας για να ξεπεραστεί η κρίση και ζήτησε από την ΕΕ να διασφαλίσει ότι η χρηματοδοτική ικανότητα των ταμείων διάσωσης είναι αρκετά μεγάλη για την στήριξη των οικονομιών της Ιταλίας και της Ισπανίας, σε περίπτωση που χάσουν την πρόσβασή τους στις αγορές κεφαλαίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 27 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.