ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Θετικά τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού

16:36 - 16 Αυγ 2006 | Ειδήσεις
Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, γεγονός που ενδέχεται να λειτουργήσει ως κίνητρο στην απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο άμεσο μέλλον, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν.

Συγκεκριμένα οι δομικές τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων ανήλθαν τον Ιούλιο κατά 0,2%, διασπώντας το σερί των τεσσάρων μηνών, όταν καταγραφόταν άνοδος 0,3%. Η αύξηση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς οι τελευταίοι ανέμεναν άνοδο των δομικών τιμών κατά 0,3%.

Συνολικά οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούνιο, διαμορφούμενες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Μετά την αύξηση αυτή, ο πληθωρισμός "τρέχει" στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση στο επίπεδο του 4,1%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι ενεργειακές τιμές εκτοξεύτηκαν κατά 2,9% τον Ιούλιο, μετά από υποχώρηση κατά 0,9% τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed διατήρησε αυτό το μήνα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, τερματίζοντας ένα διετές σερί (17 μηνών) αυξήσεων του κόστους δανεισμού, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.