ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μάκρο τονώνουν τη Wall, ανακάμπτει και η Ευρώπη

18:00 - 16 Αυγ 2006 | Ειδήσεις
Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, στο θετικό απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης. Ταυτόχρονα η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και η μείωση του αριθμού κατασκευής νέων κατοικιών, συνεπικουρούν στις εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της οικονομίας, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο στην απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο άμεσο μέλλον. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, και οι ευρωπαίες αγορές ανακάμπτουν, αντιδρώντας θετικά στα αμερικανικά μάκρο.

Αυτή την ώρα o Dow Jones ενισχύεται κατά 0,32% στις 11.266,68 μονάδες, οS&P 500 βρίσκεται στις 1.289,44 μονάδες αυξημένος κατά 0,30% και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,33% στις 2.121,91 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,15% στις 5.889,10 μονάδες, στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχυμένος κατά 0,17% βρίσκεται στις 5.123,69 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο DAX εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,46% στις 5803,29 μονάδες.

Συγκεκριμένα οι δομικές τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων ανήλθαν τον Ιούλιο κατά 0,2%, διασπώντας το σερί των τεσσάρων μηνών, όταν καταγραφόταν άνοδος0,3%. Η αύξηση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς οι τελευταίοι ανέμεναν άνοδο των δομικών τιμών κατά 0,3%. Συνολικά οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο έναντι αύξησης 0,2% τον Ιούνιο, διαμορφούμενες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μετά την αύξηση αυτή, ο πληθωρισμός "τρέχει" στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση στο επίπεδο του 4,1%, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, αυξήθηκε λιγότερο του προβλεπόμενου, καθώς τα εργοστάσια κατασκεύασαν λιγότερα οχήματα και εξαρτήματα μηχανημάτων. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η παραγωγή της χώρας σε εργοστάσια, εταιρείες κοινής ωφέλειας και ορυχεία αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,8% τον Ιούνιο. Η αναλογία της βιομηχανικής δυναμικότητας σε χρήση ανήλθε στο 82,4%, το υψηλότερο από το 2000.

Ακόμα, η κατασκευή κατοικιών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο ετών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβράδυναν τις πωλήσεις κατοικιών. Συγκεκριμένα ο αριθμός κατασκευής νέων κατοικιών υποχώρησε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, στα 1,795 εκατ. κατοικίες. Η υποχώρηση αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

Τόσο η μείωση του δομικού πληθωρισμού, όσο και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και την κατασκευή νέων κατοικιών που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ τρέχει με βραδύτερους ρυθμούς εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Fed διατήρησε αυτό το μήνα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, τερματίζοντας ένα διετές σερί (17 μηνών) αυξήσεων του κόστους δανεισμού, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της χώρας επιβραδύνεται.

Η General Electric, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας κινείται ανοδικά, καθώς η ΒancofAmerica ξανάρχισε την κάλυψη για την μετοχή της με σύσταση Αγορά.

Στον αντίποδα, η General Motors κινείται πτωτικά, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της μείωσε το ποσοστό του στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, η Capital Research & Management μείωσε το ποσοστό της στην αυτοκινητοβιομηχανία κατά 19 εκατ. μετοχές ή 24% το περασμένο τρίμηνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.