ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι-τέλος στις αγορές; Τί μπορεί να πυροδοτήσει μία νέα ανοδική κίνηση

01:14 - 10 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Ράλι-τέλος στις αγορές; Τί μπορεί να πυροδοτήσει μία νέα ανοδική κίνηση
Οι ανησυχίες σχετικά με την Ισπανία, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ταχύτητα της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα έχουν αρχίσει και αλλάζουν τις μέχρι χθες ανεβασμένες διαθέσεις των επενδυτών, προκαλώντας μια παύση στο ράλι που είδε τις αγορές να σκαρφαλώνουν σε πολυετή υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με τον CEO της Armstrong Investment Managers, το ράλι στις αγορές θα κατεβάσει ταχύτητα το ερχόμενο διάστημα, δεδομένων των νεών οικονομικών στοιχέιων που αναμένονται από τις ΗΠΑ, και τις μη ολοκληρωμένες ακόμη πληροφορίες γύρω από το ΑΕΠ της Κίνας.

 

Οπως προσθέτει, ακόμη η κατάσταση στη ζώνη του ευρώ είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η κρίση είναι ξεκάθαρο πως κάθε άλλο παρά έχει επιλυθεί. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ράλι των risk assets θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα.

 

Οι αναλυτές της Barclays συμφωνούν επίσης ότι οι αγορές θα ελλατώσουν ταχύτητα μετά το ισχυρό ράλι. Οπως επισημαίνουν, η ανοδική τάση της αγοράς μετοχών από την αρχή του τρέχοντος έτους φαίνεται να έχει αρχίσει να χάνει έδαφος για τώρα κι ετσι μειώνουν την bullish στάση τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές προσθέτοντας ότι αναμένουν τις αγορές να εισέλθουν σε φάση πλάγιας διόρθωσης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς η παγκόσμια μακροοικονομική δυναμική αρχίζει να περιορίζεται (σε σχέση με τις προσδοκίες) και ο κίνδυνος της ευρω-περιφέρειας αναδύεται και πάλι.

Η παύση αυτή οφείλεται στις παρατεταμένες ανησυχίες γύρω από την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τους φόβους γύρω από την κινεζική οικονομία, καθώς και τις ανησυχίες για την πολιτική σε μια σειρά από βασικές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα αυτό το τρίμηνο.

 

Ο κ. Roger Nightingale, στρατηγικός αναλυτής της RDN Associates, σημειώνει ότι πολλά μικρά πράγματα, κυρίως στο πολιτικό μέτωπο, θα μπορούσαν να χτυπήσουν την αγορά μετοχών μετά την εντυπωσιακή πορεία του πρώτου τριμήνου. Πιο μακροπρόθεσμα, ο κ. Nightingale ανησυχεί για αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και να την σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών.

 

Σοβαρή διόρθωση ή νέα bear market στις αγορές, βλέπει από την πλευρά του ο Marc Faber, και προσθέτει ότι ένας νέος κύκλος τυπώματος χρήματος από την Fed, θα μπορούσε να περιορίσει τις απώλειες του δείκτη-βαρόμετρου των διεθνών αγορών, του S&P 500.

 

Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, οι τεχνικές ενδείξεις της αγοράς είναι καταστροφικές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των μετοχών που σημειώνουν νέα υψηλά έχει μειωθεί, οι όγκοι συναλλαγών είναι εξαιρετικά χαμηλοί και οι πωλήσεις των insiders μόλις σημείωσαν νέο ρεκόρ.

 

Όπως υπογραμμίζει, η αδυναμία των μετοχών των οποίων η πορεία είναι έντονα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, όπως αυτές των κλάδων ορυχείων και βιομηχανίας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

 

Οι αναλυτές ωστόσο τονίζουν, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά σε ότι μπορεί να τροφοδοτήσει την ανανέωση του ράλι.

 

Καταλύτες, για να ξυπνήσουν τις αγορές μετοχών από αυτή την προσωρινή… σιέστα, θα μπορούσε να είναι η επιβεβαίωση μιας ομαλής προσγείωσης στην Κίνα, η υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, ή ο περιορισμός του ιρανικού γεωπολιτικού κινδύνου, όπως υπογραμμίζουν ο αναλυτές της Barclays.

 

Στην Κίνα υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα, με μερικά να δείχνουν προς θετικές ειδήσεις, αναφέρει η Barclays, επικαλούμενη την πτώση του πληθωρισμού στην χώρα, και των ισχυρών δεικτών τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

 

Από την πλευρά του ο Byron Wien, γνωστός στρατηγικός αναλυτής της Blackstone εκτιμά ότι η bull market στις μετοχές θα συνεχιστεί σε όλη την διάρκεια του 2012, παρά το ήδη ισχυρό ράλι που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς οι απαισιόδοξοι σύντομα θα αλλάξουν γνώμη, η οικονομία θα βελτιωθεί και όλο και περισσότερες εταιρείες θα ακολουθήσουν την μερισματική πολιτική της Apple, δίνοντας φέτος μερίσματα. ‘Οπως είχε τονίσει, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της Blackstone, o S&P 500 εύκολα θα αγγίξει τις 1500 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 10 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.