ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Αρχικό ok της Κομισιόν στα νέα μέτρα - Ανησυχία σε αγορές και αντιπολίτευση

14:02 - 10 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Ισπανία: Αρχικό ok της Κομισιόν στα νέα μέτρα - Ανησυχία σε αγορές και αντιπολίτευση
Συνεχίζεται η αναταραχή στην Ισπανία.

"Αισιόδοξα" βλέπει η Κομισιόν τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η Ισπανία, ενώ υποστήριξε ότι βλέπει αισιόδοξα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012.

 

"Είδαμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την ισπανική κυβέρνηση, και η Επιτροπή τα χαιρετίζει" ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly στην ημερήσια ενημέρωση.

 

"Όσα αποφασίστηκαν χθες επιβεβαιώνουν τη βούληση της ισπανικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και τη δέσμευσης της να σεβαστεί το στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% το 2012.

 

Ανέφερε πάντως πως η Επιτροπή ακόμη επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό.

 

Με δελτίο Τύπου τα μέτρα!

 

Σημειώνεται ότι η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες περικοπές ύψους 10 δισ. ευρώ στην Υγεία και την Παιδεία. Ο τρόπος που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, με ένα δελτίο Τύπου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τους Σοσιαλιστές να ζητούν εξηγήσεις από την Πρωθυπουργό Ραχόι στη Βουλή. Σε δηλώσεις της, χθες η νούμερο 2 των Σοσιαλιστών Ελένα Βαλενθιάδο, μίλησε για απαράδεκτη πρακτική, η οποία επί της ουσίας είναι πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας.

 

Τα μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξειδικεύονταν στην ανακοίνωση Τύπου, έρχονται να προστεθούν στα μέτρα ύψους 27 δισευρώ, τα οποία ανακοινώθηκαν προσφάτως από την ισπανική κυβέρνηση

Το νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η Μαδρίτη, προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% στα τέλη του 2013.

 

Ντε Γκουίντος: Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν τρέλα

 

«Μια έξοδος της Ισπανίας από το ευρώ θα ήταν τρέλα». Με τη δήλωση αυτή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Luis de Guindos, προσπαθεί να δώσει ένα τέλος στα σενάρια που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα περί της αδυναμίας της ισπανικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσε πως θα υλοποιήσει.

 

Ο Ισπανός υπουργός παραδέχθηκε, μιλώντας στο CNBC, πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν προσώρας αποδώσει τα αναμενόμενα, φέρνοντας ως παράδειγμα την προηγούμενη αύξηση που επέβαλε η Ισπανία στο ΦΠΑ και η οποία δεν ήταν αποτελεσματική και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, τουλάχιστον φέτος.

 

Στον αντίποδα ανακοίνωσε δραματικές περικοπές στο σύστημα δημόσιας υγείας με πιο σημαντική την πιθανότητα να επιβληθεί δια νόμου η υποχρεωτική χρέωση της υγειονομικής περίθαλψης για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

 

Spreads

 

Στον απόηχο της αναταραχής την ανηφόρα πήραν τα spreads των δεκαετών ισπανικών ομολόγων, τα οποία άγγιξαν τις 480 μ.β. με άνοδο 18 μ.β.Η απόδοση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αγγίζει το 5,86% σε επίπεδα που ο ίδιος ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε πριν από λίγες μέρες "μη βιώσιμα".

Τελευταία τροποποίηση στις 18:34 - 10 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.