ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνδυνος μίας νέας κρίσης ρευστότητας στην Ευρώπη

00:56 - 11 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Κίνδυνος μίας νέας κρίσης ρευστότητας στην Ευρώπη
Citigroup και Deutche Bank προειδοποιούν για την επιστροφή των σοβαρών προβλήματων χρηματοδότησης στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας στις αγορές ότι η κρίση της ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν εχει περιοριστεί.

Οι βασικοί δείκτες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ότι προκειται να μπούμε σε έναν νεό γύρο προβλημάτων χρηματοδότησης στην Ευρώπη, παρά τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας να τονώσει το τραπεζικό σύστημα της με περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ φθηνών δανείων, μέσω της μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της, όπως επισημαίνει ο Patrick Perret-Green, επικεφαλής στρατηγικής FX της Citi.

 

Ο δεικτής Euro Stoxx Banks έχει χάσει 19% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, ενώ ο δέικτης του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού, το spread μεταξύ του Libor τριμήνου και του OIS, κινδυνεύει να διευρυνθεί κι άλλο.

 

Αν και ο δείκτης των τραπεζών δείχνει υπερπουλημένος από τεχνικής άποψης, ο Perret-Green υπογραμμίζει ότι η εβδομαδιαία εικόνα του είναι τρομακτική. Αυτό που δείχνει πλέον ξεκάθαρα είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος μίας νέας κρίσης ρευστότητας, ανεξάρτητα από το τί μπορέι να προσπαθήσουν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες.

 

Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων και τα CDS εμφανίζουν επίσης σημάδια αυτου του κινδύνου, με το κόστος δανεισμού για την ισπανική κυβέρνηση να εκτοξεύεται στα υψηλά πέντε μηνών, καθώς η «ευφορία» που έδωσαν οι πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, τα LTROs, εξασθενεί, όπως σημειώνει ο αναλυτής.

 

Οπως επισημαίνει και ο Bilal Hafeez, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος της Deutsche Bank, οι κινδύνοι στις αγορές παραμένουν και είναι σοβαρότεροι, ακόμη και εάν κάποιοι φαίνεται ότι είναι πιο «ήσυχοι» πλέον για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, λόγω της ολοκλήρωσης του ελληνικού PSI.

 

To θέμα με την Ισπανία είναι ότι απέτυχε στους δημοσιονομικούς στόχος του περασμένου έτους και η κυβέρνηση δεν είχε πραγματικά ανακοινώσει το πώς πρόκειται να το αντιμετωπίσει αυτό, μέχρι πολύ πρόσφατα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:09 - 11 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.