ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις μετοχές

00:59 - 12 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Διχασμένοι οι αναλυτές για τις μετοχές
Ευκαιρία για τοποθετήσεις, η πρόσφατη διόρθωση, ή αρχή μίας μακροπρόθεσμης καθοδικής πορείας για τις μετοχές; Τί απαντούν οι διεθνείς οίκοι.

Η Barclays Wealth σημειώνει ότι ακόμη θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράζουν στις βουτιές της αγοράς. Η διόρθωση του τελευταίου διαστήματος αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την οπισθοχώρηση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών και να επιστρέψουν στην αγορά. Όπως προσθέτει, τα σημερινά επίπεδα των μετοχών είναι φθηνά και το timing για αύξηση των επενδυτικών θέσεων είναι πολύ καλό αυ΄τη τη στιγμή, δεδομένης της υπεραπόδοσης που αναμένει η Barclays μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τις μετοχές έναντι των άλλων assets.

 

H Νomura επισημαίνει σε σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της ότι επιμένει… Ιταλικά και παραμένει θετική για τις ιταλικές τράπεζες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες υπεραπέδωσαν του ευρωπαϊκού κλάδου το τελευταίο διάστημα και πως σύντομα τις «βλέπει» να διαπραγματεύονται σε πιο λογικές αποτιμήσεις.

 

Η HSBC από την πλευρά της σημειώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι από τους λιγότερο αγαπημένους των επενδυτών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα πολλά αρνητικά ratings από τους αναλυτές το τελευταίο διάστημα, την στάση underweight των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων απέναντί τους, και τις τιμές των μετοχών τους που βρίσκονται κάτω από την λογιστική τους αξία. Σύμφωνα πάντως με τον οίκο, οποιοδήποτε σημάδι πως η κερδοφορία των τραπεζών έχει πιάσει πλεόν πάτο, θα αποτελέσει το απόλυτο σημάδι εισόδου των επενδυτών. Όπως τονίζει, εάν η οικονομία της ευρωζώνης δεν συρρικνωθεί περισσότερο από 2% το 2012, τότε η κερδοφορία των τραπεζών σίγουρα θα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω της.

 

Από την πλευρά της, η Standard Life ωστόσο, δηλώνει underweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνοντας ότι το όλο περιβάλλον θα παραμείνει έντονα ευμετάβλητο για αρκετό διάστημα. Το μεγάλο θέμα, όπως επισημαίνει, είναι η ευρωζώνη και αυτή την στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε μία ακόμη φάση δημοσιονομικής σύσφιξης, που θα εχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στην επενδυτική εμπιστοσύνη και αυτό θα οδηγήσει σε συνέχεια των πιέσεων των μετοχών.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η Nomura Securities καθώς προειδοποιεί ότι οι διεθνείς αγορές θα σημειώσουν περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 10% στο δεύτερο αυτό τρίμηνο, τονίζοντας πως μακροπρόθεσμα οι τιμές των μετοχών μπορεί να πέσουν ακόμα χαμηλότερα.

 

Σύμφωνα με τον Bob Janjuah, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Nomura Securities, γνωστό για την bearish άποψή του, ανκαι μια συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει αποφευχθεί, η περιοχή ήταν και είναι σε τόσο κακή κατάσταση που δεν αναμένεται να συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, και η εικόνα θα μπορούσε να γίνει "πολύ χειρότερη", εάν η Ισπανία ακολουθήσει τα χνάρια της Ελλάδας.

 

Οπως σημειώνει,τώρα που έχουμε αφήσει πίσω μας τη συστημική κρίση στη ζώνη του ευρώ, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο και περισσότερους συμμετέχοντες στην αγορά, ότι ουσιαστικά εχουμε ανταλλάξει απλώς μια δραματικούσχήματος V κατάρρευση, με μια μακροχρόνια περίοδο της ισχνής ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.