ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρία: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός - Σκεπτικισμός στη διεθνή κοινότητα

09:20 - 12 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί η κατάπαυση του πυρός, με τη συριακή κυβέρνηση να σημειώνει πάντως πως «θα απαντήσει, εφόσον προκληθεί».Αντίστοιχη προειδοποίηση έχουν απευθύνει και οι αντικαθεστωτικοί.

Εφόσον τελικά γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός, αναμένεται να αρχίσει η απόσυρση των Ένοπλων Δυνάμεων μέχρι την Πέμπτη.

Στη διεθνή κοινότητα, πάντως, εξακολουθεί να επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς ο πρόεδρος Ασαντ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.

 

Σταθερά στο πλευρό της Συρίας παραμένει η Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση της συριακής κυβέρνησης να αναστείλει τις επιχειρήσεις του στρατού σημαίνει ότι η αντιπολίτευση πρέπει επίσης να τηρήσει την εκεχειρία.

 

Βάσει του σχεδίου που είχε συμφωνηθεί με παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, η Δαμασκός έπρεπε να είχε αποσύρει από την Τετάρτη τα στρατεύματά του, πράγμα που δεν έγινε.

 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, Σύροι στρατιώτες συνέχιζαν τις επιχειρησεις κατά των αντικαθεστωτικών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άμαχοι, δέκα από τους οποίους στη Ραστάν της μαρτυρικής Χομς.

 

Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί της εμφύλιας διαμάχης από τον Μάρτιο του 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.