ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 9 κρίσιμα σημεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

09:29 - 12 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Τα 9 κρίσιμα σημεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Χρήση των CoCos και κρατικές εγγυήσεις περιλαμβάνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Στην τελική ευθεία για το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μπαίνει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να εκτελέσει και την τελευταία της δέσμευση η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης θα έχουν εξαλειφθεί κατά το δυνατόν οι συνέπειες του κουρέματος των κρατικών ομολόγων, το οποίο και προκάλεσε πρωτοφανείς ζημίες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. 

 

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα διευκρινίζει τους όρους της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και ταυτόχρονα ενέκρινε την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να δεχθεί ομόλογα από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF, εκδίδοντας στη συνέχεια εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.

 

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 40 δισ. ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες, ανεξαρτήτως της αιτίας τους, αν δηλαδή είναι το «κούρεμα» των ομολόγων ή οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια, και του τρόπου κάλυψης αυτών των αναγκών.

 

Οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν περίπου 35 δισ. ευρώ ζημίες από το haircut στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, και περίπου 6-7 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, σύμφωνα με το πόρισμα της BlackRock. 

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού πριν την διάλυση της Βουλής, αποφασίστηκε να εκδοθεί Πράξη νομοθετικού περιεχομένου προπαρασκευαστικού χαρακτήρα, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να υποδεχθεί τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στο PSI ανέρχεται σε 96,6% και αφορά σε 205,5 δις ευρώ.

 

"Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιτρέπει τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων και επιτρέπει τη χρήση κρατικών εγγυήσεων στα νέα ομόλογα, ώστε οι τράπεζες να τα αποτιμήσουν στο 100% της αξίας τους", δήλωσε κρατικός αξιωματούχος στο Reuters.

Τη σχετική εισήγηση για τα θέματα που αφορούν στην κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων έκανε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος επιπλέον ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στο PSI θα κλείσει στο 96,6% και αφορά 205,5 δισ. Ευρώ. 

 

Η πράξη του υπουργικού συμβουλίου παρέχει τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προστατέψει τα νέα ελληνικά ομόλογα από τη διαφορά που προκύπτει από την ονομαστική αξία, με την καθαρή παρούσα αξία. Οι εγγυήσεις των ομολόγων που θα δώσει το ΤΧΣ προς τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, θα έχουν, με τη σειρά τους, εγγύηση από το EFSF. Έτσι, η εγγραφή των νέων ομολόγων στις οικονομικές καταστάσεις θα γίνει σύμφωνα με την ονομαστική αξία (100%) των νέων ομολόγων, με παροχή εγγύησης από το EFSF. Η απόφαση αυτή μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 μεγαλύτερων τραπεζών κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Reuters, «η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθιερώνει τα CοCοs (μετατρέψιμες ομολογίες) και θεσμοθετεί τη δυνατότητα το κράτος να δίνει εγγυήσεις στα νέα ομόλογα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τα γράφουν στα βιβλία τους στο 100%». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων δεν είναι της τάξεως του 74%. Η εγγραφή των νέων ομολόγων στο 100% της αξίας τους, αφορά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και όχι το trading, το εμπορικό χαρτοφυλάκιο στο οποίο οι τίτλοι αποτιμώνται στο....20%.

 

Η δεύτερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση για τη χρησιμοποίηση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (COCOs) κατά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε μεταγενέστερο χρόνο, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια να αποφασίσει μέχρι πιο βαθμό θα μπορούν οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το Μετατρέψιμο Ομόλογο CοCοs επί των συνολικών αναγκών της επανακεφαλαιοποίησης.

 

Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε χθες ο υπουργός Υπουργού Οικονομικών, κ.Φίλιππος Σαχινίδης, παρουσιάζοντας την εισήγηση των εννέα σημείων για την κεφαλαιακή ενίσχυση, η ολοκλήρωση του PSI και η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων των ελληνικών τραπεζών στις 20 Απριλίου καθιστά αναγκαίο τον προσδιορισμό της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες, πρόσθεσε, πρέπει να ανταποκριθούν στους εποπτικούς κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από το PSI καθώς και τις επιπτώσεις από την άσκηση της Black Rock. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι είχε οριστεί με νόμο ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ρυθμίζεται με έκδοση δύο πράξεων Υπουργικών Συμβουλίων, οι οποίες θα καθορίσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς και τα σχετικά με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων από τις Τράπεζες, για την κάλυψη εποπτικών αναγκών.

 

Με τη σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να αποδεχτεί τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, υπογράμμισε ο υπουργός.

 

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Σαχινίδης, με νόμο είχε οριστεί ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης ρυθμίζεται με έκδοση δύο πράξεων Υπουργικών Συμβουλίων, οι οποίες θα καθορίσουν τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς και τα σχετικά με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων από τις Τράπεζες, για την κάλυψη εποπτικών αναγκών. Με τη σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, πρόσθεσε, γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να αποδεχτεί τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

 

Ειδικότερα προτείνεται:

 

1. Η αύξηση του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ' εφαρμογή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας

 

2. Η δυνατότητα εκ μέρους του Ταμείου να λαμβάνει ομόλογα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδει ή εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διατηρεί σε λογαριασμό στο Σύστημα ’υλων Τίτλων στην Τράπεζα της Ελλάδος

 

3. Η προσθήκη στα στοιχεία της περιουσίας του Ταμείου των ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνει από το ΕΤΧΣ και τη ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων

 

4. Η δυνατότητα του Ταμείου να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στην μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

5. Η δυνατότητα προκαταβολής εκ μέρους του Ταμείου του ποσού που αντιστοιχεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να πραγματοποιήσει το πιστωτικό ίδρυμα

 

6. Η δυνατότητα του Ταμείου να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή ή για λογαριασμό του οποίου έχει προκαταβάλει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

 

7. Η κατάργηση της απαγόρευσης μεταβίβασης των μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και της διαπραγμάτευσής τους στην οργανωμένη αγορά, καθώς η διατήρηση αυτού του περιορισμού δε συμβιβάζεται με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις Τράπεζες.

 

8. Η εξαίρεση του Ταμείου από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006 (take over bid) κατά την απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

9. Η δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 12 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.