ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακυβέρνητο καράβι η Ολλανδία - Εκλογές και το "ΑΑΑ" στο επίκεντρο την επόμενη μέρα

09:16 - 24 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία, μετά την παραίτηση σύσσωμης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης ως αποτέλεσμα του φιάσκο των διαπραγματεύσεων με το ακροδεξιό κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό για περικοπές 14-16 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Οκτώβριο του 2010, απέτυχε να συμφωνήσει με τον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς, που έως τώρα στήριζε την κυβέρνηση και ξαφνικά δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πακέτο λιτότητας που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης και περικόπτει επιδόματα.

 

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον κοινοβουλευτικό του σύμμαχο, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε τη βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και της υπέβαλε την παραίτηση του , την οποία εκείνη έκανε δεκτή. Χθες το βράδυ ο Ρούτε μίλησε στο Κοινοβούλιο περιγράφοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να διατηρηθεί η δημοσιονομική τάξη. Συζητήθηκε και το θέμα των εκλογών, για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία. Πολιτικοί αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

 

Η λιτότητα απειλεί κίνδυνο ακόμη και χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Ολλανδία, μία από τις τέσσερις χώρες μαζί με τη Γερμανία η οικονομία των οποίων αξιολογείται ακόμα με ΑΑΑ, ενώ θέτει σε κίνδυνο την έγκριση από την Ολλανδία του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Όπως είναι φυσικό, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να χάσει τα ΑΑΑ.

 

Φωτιά στα spreads

 

Οι αποδόσεις στα ολλανδικά 10-ετή κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκαν χθες σε υψηλό τριών ετών, ενώ ξεπούλημα υπήρξαν σε όλες τις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να εκτοξεύεται και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο του 6%.

 

Το premium που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν τα ολλανδικά κρατικά ομόλογα, έναντι των γερμανικών, αγγίζει σήμερα το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και διαμορφώνεται στο 2,398%, μετά την αποτυχία της ολλανδικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 24 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.