ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπόφινγκερ: Ο "σοφός" της Μέρκελ ξαναβάζει στο τραπέζι τα ευρωομόλογα

13:27 - 24 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Μπόφινγκερ: Ο "σοφός" της Μέρκελ ξαναβάζει στο τραπέζι τα ευρωομόλογα
«Ναι, υπό όρους» λέει για τα ευρωομόλογα ένας από τους πέντε «σοφούς» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

«Ναι, υπό όρους, στα ευρωομόλογα» λέει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο καθηγητής Πέτερ Μπόφιγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής


«Η στρατηγική της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε ότι αφορά την κρίση, ήταν υπερβολικά μονοδιάστατη, διότι βασίσθηκε μόνον στην φορολογική παράμετρο, μέσα σε μια κατάσταση μεγάλης πίεσης των αγορών. Η στρατηγική αυτή χειροτέρεψε την κατάσταση και δεν κατάφερε να προσδώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο όλο ευρωπαϊκό σύστημα» τονίζει ο Μπόφιγκερ.

 

Σε ότι αφορά τις πρέπουσες, μελλοντικές κινήσεις, ο Γερμανός καθηγητής πολιτικής οικονομίας προσθέτει:

 

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του ευρώ πρέπει να δράσουν μαζί, για να βγουν από την κρίση, διότι μεμονωμένες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Πιστεύω ότι τα σημεία-κλειδί των προϋπολογισμών των πιο έντονα χρεωμένων χωρών, θα πρέπει να εγκρίνονται από το Ευρωκοινοβούλιο. Και η Ιταλία, για παράδειγμα, θα πρέπει να μπορεί να προσφεύγει στα ευρωομόλογα, αλλά και να δεχθεί, παράλληλα, την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όχι εκείνη της τρόικας, δηλαδή, αλλά ενός δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελάριου, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλο τον χρόνο που χρειάζονται για την σταθεροποίηση της οικονομίας, διότι η έξοδος από την κρίση, δεν θα είναι άμεση. Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαίο να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγων, αναλαμβάνοντας μια κοινή πρωτοβουλία και ευθύνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.