ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Commerzbank: Η λιτότητα δεν μειώνει αλλά αυξάνει το χρέος στην Ευρωζώνη

01:37 - 25 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Commerzbank: Η λιτότητα δεν μειώνει αλλά αυξάνει το χρέος στην Ευρωζώνη
Την...ουρά του χρέους κυνηγούν οι πολιτικές που επιιβάλλουν ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ.

Η παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης απέδειξε το πόσο δύσκολο είναι για τους πολιτικούς να πιέσουν στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Οι εκλεγμένοι πολιτικοί σε όλη τη ζώνη του ευρώ φοβούνται έντονα το πώς θα μπορέσουν να περάσουν επιθετικές περικοπές δημοσίων δαπανών και φορολογικές αυξήσεις,και να παραμείνουν… εκλεγμένοι. Τα δεδομένα δείχνουν πλέον ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν καλύτερα την πολιτική και την οικονομία, εάν λάμβαναν υπόψη τους ένα σχέδιο Β.

 

Σε σημείωμα προς τους πελάτες, οι αναλυτές της Commerzbank επισημαίνουν πως τα δεδομένα τώρα δείχνουν σαφώς ότι το δημόσιο χρέος στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ αυξάνεται, παρά την επιβολή της σκληρής λιτότητας, κατ 'εντολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το πορτογαλικό χρέος αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Christoph Weil, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank λέει ότι είναι απίθανο η Λισαβόνα να επιτύχει τους στόχους της, χωρίς περισσότερες περικοπές δαπανών.

 

Όπως εξηγεί, χωρίς πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης, δεν φαίνεται πιθανό ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο της να διατηρήσει σταθερό το έλλειμμα της στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος.Το γεγονός ότι πέρυσι το έλλειμμα μειώθηκε μόνο μέσα από μια εφάπαξ καταβολή από τις τράπεζες προς την κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα την ανάληψηαπό αυτήν όλων των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των τραπεζών, αυτό τώρα αρχίζει και δείχνει τα… δόντια του. Το μέτρο αυτό είχε φέρει το δείκτη του ελλείμματος για το 2011 κάτω από περίπου 3% του ΑΕΠ, αλλά τώρα πλέον απαιτείται «πραγματική» εξυγίανση.

 

Αλλά οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες είναι πιθανό να πουν στις χώρες της ευρωζώνης να προσπαθήσουν ακόμηπερισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η πίεση αυξάνεται στην Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό, στην Ιταλία.

 

Όχι μόνο η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία επίσης, έχουν δει αύξηση τουελλείμματος του προϋπολογισμού κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2012. Και ούτε η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Ιταλία σημείωσαν κάποια πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, τονίζει ο Weil.

 

Παρά το γεγονός ότι το 2012 έχει ακόμη αρκετό διάστημα πριν τελειώσει, και τα μηνιαία στοιχεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα, είναι σαφές ότι η ύφεση έχει μια τεράστια επίδραση στα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί είναι τώρα πολύ λιγότερο πρόθυμοι να περάσουν πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης, αν χρειάζεται, προσθέτει ο αναλυτής.

 

Αυτό δείχνει ότι πολλές χώρες είναι πιθανό να αποτύχουν στους στόχους τους για έλλειμμα το 2012. Και αυτό δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να τονώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική πολιτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.