ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Standard & Poors: Διπλή υποβάθμιση για την Ισπανία

01:35 - 27 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Standard & Poors: Διπλή υποβάθμιση για την Ισπανία
Σε BBB+ η νέα αξιολόγηση, παραμένει αρνητικό το outlook. Το τραπεζικό πρόβλημα επικαλείται ο οίκος.

Στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's. Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι η προοπτική για το αξιόχρεο της Ισπανίας είναι αρνητική, καθώς προέβλεψε συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Το γεγονός ότι ο οίκος υποβάθμισε την προοπτική της Ισπανίας σε αρνητική, σημαίνει ότι είναι πιθανό να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης το προσεχές χρονικό διάστημα.

 

Ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος και κατά 0,5% το 2013, αναθεωρώντας δραστικά τις προηγούμενες προβλέψεις του, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1% το 2013. 

 

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται πως υφίσταται «αύξηση της πιθανότητας» το ισπανικό κράτος να χρειαστεί να παράσχει πρόσθετη «στήριξη στον τραπεζικό τομέα» και τονίζει: «κατά συνέπεια θεωρούμε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να δούμε το καθαρό χρέος του ομοσπονδιακού ισπανικού κράτους να αυξάνεται», σύμφωνα με το κείμενο του S&P, με το οποίο αιτιολογείται η υποβάθμιση. 

 

Η Ισπανία παρέμενε στη βαθμίδα AAA από τον S&P ως το 2008. Όμως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση συμπαρέσυρε τη χώρα. Τον Φεβρουάριο, ο οίκος αξιολόγησης Moody's είχε μειώσει το αξιόχρεο της χώρας σε A3. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 27 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.