ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κόκκινο πανί" για τις αγορές η Ισπανία

14:39 - 27 Απρ 2012 | Ειδήσεις
 "Κόκκινο πανί" για τις αγορές η Ισπανία
Η υποβάθμιση από τον S&P, το ρεκόρ ανεργίας και οι μεγαλύτεροι φόβοι για την ισπανική οικονομία.

Πιο ισχυροί από ποτέ είναι οι κλυδωνισμοί που απειλούν την ισπανική οικονομία, μετά την απρόσμενη υποβάθμιση της από την Standard & Poor's κατά δύο βαθμίδες (ΒΒΒ+). Παράλληλα, η ανεργία σκαρφάλωσε στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 24,4% στα τέλη Μαρτίου, με τον αριθμό των ανέργων να εκτινάσσεται στα 5,6 εκατομμύρια.Κούρσα 12 μ.β. σημειώνουν μάλιστα αυτή την ώρα τα ισπανικά spreads, ακουμπώντας το ψυχολογικό όριο του 6% για τα δεκαετή ομόλογα

 

Οι αμφιβολίες που εκφράζονται απέναντι στην Ισπανία είναι οι εξής: Η πρώτη πως το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος συναντά το σκεπτικισμό Βρυξελλών και αναλυτών και τις αντιδράσεις των συνδικάτων, η δεύτερη ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, σε μια περίοδο που η ανεργία αγγίζει ήδη το 24,4% και η τρίτη πως ενδεχόμενη ύφεση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις τράπεζες.

 

Ύφεση που προβλέπει όπως αναφέρει στο αιτιολογικό για την ισπανική υποβάθμιση ο οίκος αξιολόγησης S&P, ο οποίος προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος και κατά 0,5% το 2013, αναθεωρώντας δραστικά τις προηγούμενες προβλέψεις του, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1% το 2013.

 

Η Τράπεζα της Ισπανίας έχει στείλει ήδη αλλεπάλληλα καμπανάκια για τα προβληματικά δάνεια που συνεχίζουν να συσσωρεύουν οι ισπανικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Φεβρουάριος 2012) τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο ξεπερνούν πλέον τα 143 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 110% σε ετήσια βάση.

 

Πρόκειται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία αδυνατούν να εξοφλήσουν οι δανειολήπτες καθώς η ανεργία καλπάζει και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ισπανών έχει μειωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας των δύο τελευταίων ετών. Το ποσοστό αυτών των δανείων έχει εκτιναχθεί στο 8,16%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 1994.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.