ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ύφεση η Ισπανία - Μελετά σχέδιο bad bank για τα κόκκινα δάνεια

11:20 - 30 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Η ισπανική κυβέρνηση και οι τράπεζες της συζητούν ένα νέο σχέδιο για την δημιουργία μίας – ή περισσότερων – εταιριών διαχείρισης, στις οποίες θα εναποτεθούν τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια των τραπεζών, ώστε να μειωθεί το βάρος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως γράφουν οι FT, το σχέδιο για τη δημιουργία bad bank είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Ραχόυ να αποτρέψει την ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

 

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται περίπου 100 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, καθώς βαρύνονται από τα κόκκινα δάνεια που άφησε πίσω της η φούσκα των ακινήτων.

 

Μία επιλογή θα ήταν μια κρατική διάσωση των τραπεζών, με τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης, όμως, η Ισπανία θέλει να αποφύγει τους αυστηρούς όρους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

 

Αρνητικά μηνύματα δίνουν και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,3% το διάστημα  Ιανουαρίου-Μαρτίου συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά  στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.


Οι οικονομολόγο ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα  συρρικνωθεί κατά 0,4%. Tο τέταρτο τρίμηνο του 2011 το ισπανικό ΑΕΠ είχε μειωθεί επίσης  κατά 0,3%.


Σε ετήσια βάση, η οικονομία επιβραδύνθηκε 0,4% έναντι ανάπτυξης 0,3% το προηγούμενο  τρίμηνο. Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,5%.


«Η Ισπανία παραμένει ακόμα σε ύφεση και δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα βελτιωθεί σύντομα»,  σχολίασε ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος του City.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 30 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.