ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Ο Π.Δημητριάδης νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας - Είχε προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ!

12:18 - 30 Απρ 2012 | Ειδήσεις
Νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου ανέλαβε ο ακαδημαϊκός Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος έχει στο παρελθόν προτείνει την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

Ο Δημητριάδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Leicester, στη Βρετανία, θα διαδεχθεί τον Αθανάσιο Ορφανίδη, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει στις 2 Μαΐου.


Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του νέου διοικητή είναι να επιτηρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών της νήσου, που είναι σημαντικά εκτεθειμένες στην Ελλάδα.

 

Ο Δημητριάδης αντιτίθενται στην άποψη ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας μπορούν να αναστρέψουν την πορεία μιας οικονομίας και έχει αμφισβητήσει την έμφαση που δίνει η ΕΚΤ στην συγκράτηση του πληθωρισμού.

 

Αυτό που συζητήθηκε, ωστόσο, περισσότερο ήταν η πρότασή του πέρυσι να υιοθετήσει η Γερμανία και πάλι το μάρκο ώστε να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Όπως ισχυρίστηκε, η δύναμη του ευρώ ως αποτέλεσμα της σχέσης του με τη Γερμανία αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη οπουδήποτε αλλού.

 

"Χωρίς τη Γερμανία στην ευρωζώνη, το ευρώ θα υποτιμούνταν ταχύτατα σε επίπεδα που θα βοηθούσαν την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στην περιφέρεια του ευρώ", είχε γράψει ο Δημητριάδης στους Financial Times τον Μάιο του 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.