ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραχύβια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, βλέπουν οι περισσότεροι οίκοι

11:33 - 03 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου και "χαλάρωση της δημοσιονομικής ενοποίησης" βλέπει η JPMorgan.

Μετά τη UBS, που βλέπει τον κίνδυνο "παγώματος" της ελληνικής χρηματοδότησης σαν αποτελέσματα των εκλογών, άλλοι πέντε οίκοι διαβλέπουν πολλούς κινδύνους για το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό μετά τις κάλπες.


BofA: Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το βασικό σενάριο - Ενδέχεται να μην επιβιώσει για πολύ η νέα κυβέρνηση

 

Ο σχηματισμός μίας εύθραυστης και βραχυπρόθεσμης κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και τη ΝΔ είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, εκτιμά η Bank of America, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «πολιτικής παράλυσης» και εξόδου από το ευρώ. Η BofA σημειώνει στην έκθεσή της ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα δύο ελληνικά κόμματα που υποστηρίζουν το μνημόνιο δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση αυτοδυναμίας και βρίσκονται στο όριο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Την ίδια ώρα, τα μικρότερα κόμματα είτε είναι κατά του μνημονίου είτε δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να περάσουν το όριο του 3%.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι αν και η συνεργασία των δύο κομμάτων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ΠαΣοΚ και ΝΔ θα λάβουν τελικά τους απαιτούμενους ψήφους και κατά πάσα πιθανότατα θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία όμως «ενδέχεται να μην επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η BofA σημειώνει ότι παρ' όλο που η «πολιτική παράλυση» δεν περιλαμβάνεται στο βασικό της σενάριο, παραμένει ανήσυχη για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από το πέρασμα σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.

 

Αν το χειρότερο δυνατό σενάριο μίας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας επιβεβαιωθεί, προειδοποιεί η BofA, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρεοκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη.

 

Morgan Stanley: Αν δε σχηματιστεί συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

 

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της Morgan Stanley κ. Joachim Fels υποστηρίζει ότι στις ελληνικές εκλογές της Κυριακής δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο κ. Fels τονίζει ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενδέχεται να παγώσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα και τελικά η Ελλάδα ίσως αποφασίσει να βγει από το ευρώ, για να «νομισματοποιήσει το έλλειμμα και το χρέος». Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ισοδυναμεί «με μία αλλαγή στη φύση του χρήματος στην ευρωζώνη, που θα οδηγήσει σε τεράστια διαφυγή κεφαλαίων από άλλα δοκιμαζόμενα μέλη της ευρωζώνης και μπορεί να διαλύσει την ίδια τη νομισματική ένωση» προειδοποιεί ο κ. Fels.

 

Credit Suisse: Και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και ο συνασπισμός της Αριστεράς ενέχει πολλούς κινδύνους για το πρόγραμμα

 

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα η έκβαση παραμένει αβέβαια, σχολιάζει η Credit Suisse σε ανάλυσή της. Οπως σχολιάζει ο ελβετικός οίκος, η στήριξη για τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των «ψήφων αντίδρασης» παραμένουν πολύ υψηλά.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται, δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει αυτοδυναμία. Μία κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ είναι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Credit Suisse. «Και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το πρόγραμμα της τρόικας, είναι αβέβαιο ωστόσο σε αυτό το σημείο εάν ένας τέτοιος συνασπισμός θα έχει την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή. Οι εντάσεις μεταξύ των μελών και η ισχυρή αντιπολίτευση από τα κόμματα κατά του μνημονίου μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητά της».

 

Αν Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, μπορεί να επιχειρηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός με άλλα κόμματα που δεν είναι ισχυροί υποστηρικτές του μνημονίου ή μπορεί να ακολουθήσουν άλλες εκλογές. «Και οι δύο προοπτικές θα εντείνουν την αβεβαιότητα και θα δημιουργήσουν αμφιβολίες για την επιτυχή υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

 

Merrill Lynch: Ισχυρό ρίσκο πολιτικής παράλυσης - Βλέπει "αδύναμη" συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

 

Η Merrill Lynch, από την πλευρά της, βλέπει ισχυρό ρίσκο πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με ανάλυσή της, η Merrill Lynch τονίζει ότι οι δύο κύριες δυνάμεις που στηρίζουν το πρόγραμμα των προσαρμογών, δεν μπορούν να επιτύχουν αυτοδυναμία. Επιπλέον, μία συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, «κατά την άποψή μας». Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν εκλογές σε έναν μήνα και ύστερα κι άλλες, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το βασικό σενάριο της Merrill Lynch είναι ότι το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία θα λάβουν αρκετές ψήφους και τελικώς θα συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία ωστόσο θα έχει μικρή πλειοψηφία και ίσως δεν διαρκέσει πολύ.

 

Επίσης, η Merrill Lynch εκτιμά ότι αν και η πολιτική παράλυση στην Ελλάδα δεν είναι το βασικό της σενάριο, «ανησυχούμε για τους κινδύνους που περιλαμβάνονται». Το ελληνικό πρόβλημα απέχει πολύ ακόμη από την επίλυσή του, αλλά το νέο πρόγραμμα κερδίζει χρόνο για την Ελλάδα. «Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές μπορεί να οδηγήσει στο άσχημο σενάριο που περιλαμβάνει πιθανώς και την έξοδο από την ευρωζώνη». Επισημαίνει ακόμη ότι η άμεση έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά σενάρια κινδύνου για τη χώρα μπορούν ακόμη να επηρεάσουν τις αγορές, να ενισχύσουν τις ήδη αυξημένες πιέσεις στην κρατική χρηματοδότηση και να αποδυναμώσουν το ευρώ.

 

JPMorgan: Βλέπει επιτυχή επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου

 

Η JPMorgan σε ανάλυσή της τονίζει πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των ελληνικών εκλογών και για το εάν θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός. «Εάν υποθέσουμε ότι είναι πιθανός ένας σταθερός συνασπισμός, το βασικό ζήτημα είναι ποια θα είναι η στάση του σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Το πιο πιθανό είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το περίγραμμα του δεύτερου πακέτου, αλλά με έναν τρόπο που θα είναι αποδεκτός στην τρόικα. Δεν περιμένουμε μία απευθείας απόρριψη του προγράμματος που θα αύξανε σημαντικά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

 

Επίσης, προσθέτει ότι εκτός από την ευρύτερη προσπάθεια της ευρωζώνης να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει ήδη στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση. «Αυτό είναι εμφανές κυρίως σε έναν πιο ήπιο δρόμο προς τη μείωση του ελλείμματος. Με έμφαση στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου κι έμφαση στην επίτευξη εσωτερικής υποτίμησης για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Παρά ταύτα, πρόκειται περισσότερο για μία στροφή που θα μπορούσε να λάβει χώρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους όρους της χαλάρωσης της δημοσιονομικής ενοποίησης βραχυπρόθεσμα. Και αυτό ακριβώς είναι που περιμένουμε να συμβεί».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 03 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.