ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Στα χέρια ιδιωτικών funds τα δάνεια των μικρομεσαίων

12:13 - 04 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
FT: Στα χέρια ιδιωτικών funds τα δάνεια των μικρομεσαίων
Τα κόκκινα δάνεια που "καίνε" τις τράπεζες του Νότου οδηγούν τραπεζικούς παράγοντες να μελετούν εναλλακτικά σχέδια για το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ήδη, αρκετές μεγάλες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με τους Financial Times, συζητούν το ενδεχόμενο να αναθέσουν σε ειδικά funds το συγκεκριμένο τμήμα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται ανώτερους τραπεζικούς παράγοντες, η UBS και η Royal Bank of Scotland ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με εξειδικευμένα funds δανείων για το πώς θα μπορούσαν να τους δώσουν πρόσβαση στην πελατειακή τους βάση. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την ανάδειξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

 

Οι τράπεζες ανησυχούν για το ενδεχόμενο απότομης απομόχλευσης στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε τον προηγούμενο μήνα ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν στοιχεία ενεργητικού ύψους 2 τρισ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες, προκαλώντας πιθανότατα νέα προβλήματα στην εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης.

 

Το σχέδιο

Βάσει του σχεδίου που έχει τεθεί επί τάπητος, οι τράπεζες θα λειτουργούν ως απλοί διαμεσολαβητές, βοηθώντας τα funds να συγκεντρώνουν δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα προμήθεια 3%. Αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια κίνηση θα είναι θετική και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί θα ανοίξει τη στρόφιγγα του δανεισμού.

 

Μείζον θέμα, όμως, είναι πώς θα διαμορφωθεί το κόστος του δανεισμού. Ο Martin Horne, γενικός διευθυντής της Babson Capital Europe, εκτιμά ότι επειδή οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει στον φθηνό τραπεζικό δανεισμό, το κόστος τέτοιου τύπου δανείων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς είναι σαφές ότι μπορεί να ταιριάξει με το υπόλοιπο επιχειρηματικό μας μοντέλο», αναφέρει και συμπληρώνει: «Θα πρέπει, όμως, να εξασφαλίσουμε ότι θα πληρωθούμε για τη διάθεση της ρευστότητας όπως και για τον υψηλότερο κίνδυνο της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 04 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.