ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ - Το προφίλ του νέου Γάλλου προέδρου

20:35 - 06 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ - Το προφίλ του νέου Γάλλου προέδρου
Για τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του νεοεκλεγέντος Γάλλου Προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ.

"Είμαι ο πρόεδρος όλων", δηλώνει ο θριαμβευτής των γαλλικών προεδρικών εκλογών στην γενέτειρα του Τιλ. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δηλώνει ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου σηματοδοτεί την επιλογή της αλλαγής. Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται να διαφυλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλία· ορίζει ως προτεραιότητες τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της χώρας, την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών της, και θέτει στόχο τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.

 

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι ένα μοιραίο αποτέλεσμα και είναι αποστολή μου η ανάπτυξη, σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

 

Καθαρή νίκη από 51% ως 52 % με καταμετρημένο το 80,9% των ψήφων του Φρανσουά Ολάντ καταγράφουν με καταμετρημένο το 80,9% των ψήφων τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

 

Ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχτηκε την ήττα του στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

"Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας", είπε σε πλήθος των οπαδών του.

Ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα είναι επικεφαλής του κόμματος UMP στις επερχόμενες εκλογές.

 

Το προφίλ του νέου προέδρου της Γαλλίας

Ο Φρανσουά Ζεράρ Ζορζ Ολλάντ (γαλλ. François Gérard Georges Hollande) γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1954 στη Ρουέν.

 

Ο 57χρονος πολιτικός, που εκπροσωπεί την Κορέζ στην κεντρική Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ, ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλιστικού κόμματος το 1997.

 

Στα 26 του χρόνια κατέρχεται υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στην περιοχή του μελλοντικού προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος τον προκαλεί σε δημόσια συνάντηση:

 

"Ποιος είστε, κύριε;", τον ρωτάει ο Σιράκ. "Είμαι αυτός που τον συγκρίνετε με το λαμπραντόρ του Μιτεράν", του απαντά ο νεαρός σοσιαλιστής υποψήφιος.

 

Διατηρεί το βουλευτικό του θώκο ως αντιπρόσωπος της επαρχίας Κορέζ από το 1988, ενώ το 1997 διαδέχτηκε το Λιονέλ Ζοσπέν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου παρέμεινε έως το 2008.

 

Σοσιαλδημοκράτης, ένθερμος ευρωπαϊστής, ο Φρανσουά Ολάντ εστιάζει στα φορολογικά θέματα. Οι αποτυχίες του Λιονέλ Ζοσπέν το 1995 και το 2002 και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2007, τον πείθουν ότι είναι η σειρά του.

 

Μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν και τις ακόλουθες δικαστικές περιπέτειες ο Ολάντ αρχίζει να προηγήται στις δημοσκοπήσεις και τελικά παίρνει το χρίσμα των Σοσιαλιστών κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο με 56% των ψήφων έναντι 43% της Aubry.

 

Τι αλλάζει με τον Φρανσουά Ολαντ

 

Τα αντανακλαστικά της "κοινωνικής" Ευρώπης έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Μπορεί η γερμανική πολιτική ηγεσία να έχει πείσει την σκληροπυρηνική Bundestag τόσο για τη βοήθεια προς τις αδύναμες χώρες αλλά και για τη λιτότητα, αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πουν το μεγάλο "όχι" στη σιδηρά γερμανική πειθαρχία.


Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ο Φρανσουά Ολάντ, και η Ανγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει συμμάχους και πάλι στους δορυφόρους της και στους τεχνοκράτες που έχει τοποθετήσει. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ θα ''υποχρεωθεί'' να χαλαρώσει την αδιάλλακτη στάση της για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, προκειμένου να κρατήσει στο πλευρό της τη Γαλλία, με απώτερο βέβαια στόχο να αποφευχθεί η διάλυση του ευρώ.


Πάντως αν και η αρχική αντίδραση της Μέρκελ στις διακηρύξεις του Ολάντ ήταν η αντεπίθεση, ωστόσο, η καγκελάριος αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι δεν έχει απέναντι της μόνο τον Ολάντ. Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που πιέζουν προς μία πιο αναπτυξιακή πολιτική, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής μέσα στον Ιούνιο με θέμα ακριβώς την ανάπτυξη.


Επιπλέον, τα επώδυνα μέτρα λιτότητας στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης αποδοκιμάζονται ευρέως από οικονομολόγους, κοινή γνώμη και πολιτικούς και οι φωνές για ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων έχουν πολλαπλασιαστεί.


Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές - επενδυτές που θεωρούν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Σε συνέντευξή στο γαλλικό περιοδικό L' Express, ο Geirge Soros τόνισε χαρακτηριστικά:"Είτε νικητής των εκλογών αναδειχθεί ο Ολαντ, είτε ο Σαρκοζί, η κατάσταση δεν θα αλλάξει στην Ευρωζώνη", όσον αφορά σε θέματα εξουσίας.


"Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να υψώσει ανάστημα έναντι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, για τον απλό λόγο πως η Γαλλία οικονομικά είναι πιο αδύναμη".


«Προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, κοινωνικές δαπάνες, κατάργηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό... είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν και άλλο τα επιτόκια του δανεισμού» αναφέρει ο Ζιλ Μεκ, αναλυτής στην Deutsche Bank. Επομένως έχει ανάγκη από την καλή θέληση των ξένων επενδυτών.

Αν τους κάνει πόλεμο; «Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, θα αυξήσει υπέρογκα το κόστος δανεισμού και στη χειρότερη θα αναγκάσει τη Γαλλία να πάει με απλωμένη την παλάμη στα ταμεία σωτηρίας της ΕΕ και στο ΔΝΤ» λέει ο Μεκ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:34 - 07 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.