ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Υποχωρεί έναντι των συνδικάτων ο Σόιμπλε - Στηρίζει τις προτάσεις για αυξήσεις μισθών

13:04 - 07 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Η υπαναχώρηση αυτή μπορεί να συμβάλει ώστε τα πιο αδύναμα κράτη της ευρωζώνης να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και κατά συνέπεια να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση, αναφέρουν οι Financial Times.

Αλλαγή δεδομένων για τα εργασιακά στη Γερμανία, όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, δηλώνει πως στηρίζει την πρόταση για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών των εργαζομένων.

 

«Η Ευρώπη και το G20 στηρίζονται σε εμάς ως την εναπομείνασα μηχανή ανάπτυξης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus και συμπλήρωσε: «Είναι εντάξει εάν οι μισθοί στη Γερμανία αυξηθούν με μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτή η αύξηση θα χρησιμεύσει επίσης για τη μείωση των ανισορροπιών εντός της Ευρώπης».

 

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Γερμανία «προσφέρει κλάδο ελαίας στους επικριτές της που τονίζουν ότι η αδύναμη κατανάλωση στη Γερμανία επιδεινώνει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη». «Πολλοί από τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας ελπίζουν ότι η γενναιόδωρη αύξηση των μισθών εκεί θα δώσει ώθηση στις αναιμικές καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να συμβάλει ώστε τα πιο αδύναμα κράτη της ευρωζώνης να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και κατά συνέπεια να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Επισημαίνεται ότι το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο του βιομηχανικού κλάδου, η IG Metall, ζητά αύξηση μισθών 6,5% και έχει ήδη προχωρήσει σε προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργοδότες επιμένουν σε ποσοστό αύξησης για τα 3,6 εκατ. εργαζομένους που εκπροσωπεί η IG Metall που να μην ξεπερνά το 3% για τους επόμενους 14 μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.