ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Την Παρασκευή το τελικό πλάνο για τις τράπεζες - Προς bad bank με δημόσια κεφάλαια

13:30 - 07 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας, ενώ ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy δεν απέκλεισε την χρήση δημοσίων κεφαλαίων για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού συστήματος όμως μόνο "ως ύστατη λύση".

 

Επισημαίνεται ότι η Ισπανία έχει ήδη δαπανήσει 18 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών της που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προ διετίας την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων και τώρα ταλανίζονται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

 

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην ισπανική κυβέρνηση, στα σχέδια περιλαμβάνεται η ίδρυση εταιρειών holding με ορίζοντα 10 έως 15 ετών, οι οποίες θα απορροφήσουν τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κλάδο του real estate.

 

Ειδικότερα για την ισπανική τράπεζα Bianca, το Reuters αποκαλύπτει ότι θα ακολουθηθεί ξεχωριστή στρατηγική, στην οποία θα προβλέπονται η πώληση στοιχείων του ενεργητικού αλλά και σαρωτικές αλλαγές στη διοίκηση.

 

Σύμφωνα με παλαιότερο τηλεγράφημα του Reuters, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ξεκινήσει συζητήσεις με επενδυτικές τράπεζες για την αναζήτηση λύσεων στο επίμαχο πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει χρήματα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τη διάσωση των τραπεζών της, ενώ πριν από λίγες μέρες η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε ότι εξετάζει τη δημιουργία μιας bad bank.

 

Στους συμβούλους της ισπανικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται η UBS, η Goldman Sachs και η Credit Suisse, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στις συζητήσεις για τον μηχανισμό διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών (NAMA) και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.