ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες προκλήσεις του Ιράν σε απάντηση των πιέσεων του ΟΗΕ

15:53 - 22 Αυγ 2006 | Ειδήσεις
Την ενέργεια φαίνεται ότι βάζει στο παιχνίδι της διένεξής της με τη Δύση η ιρανική κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί ο ιρανικός στρατός επιτέθηκε και κατέλαβε μια εγκατάσταση πετρελαίου και φυσικού αερίου ρουμανικής εταιρείας που βρίσκεται στα ιρανικά ύδατα στον Περσικό Κόλπο.

Κατά τη στιγμή της κατάληψης, στην εγκατάσταση της ρουμανικής GrupServiciiPetroliere (GSP) βρίσκονταν 26 εργάτες.

Το Ιράν, που κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα παγκοσμίως, πίεσε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την προηγούμενη εβδομάδα να τη βοηθήσει να επιστρέψει μια άλλη πλατφόρμα άντλησης που ελέγχεται από τη ρουμανική εταιρεία στην ίδια περιοχή, η οποία είχε απομακρυνθεί εξαιτίας διαφωνίας με την εταιρεία Oriental Oil Kish.

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμουντ Αχμαντινετζάντ διέκοψε τις δραστηριότητες της Oriental Oil το 2005 με το αιτιολογικό της διαφθοράς και δεσμούς με την αμερικάνικη εταιρεία Halliburton. Η εταιρεία διύλισης Oriental Oil, εθνικότητας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε υπογράψει προσυμφωνητικό με την Halliburton, αφότου είχε κερδίσει συμβόλαιο αξίας 310 εκατ δολαρίων για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο South Pars.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.