ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη ήττα για την Μέρκελ στη Γερμανία

08:29 - 14 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Μήνυμα προς τη γερμανίδα Καγκελάριο εν όψει των εκλογών του 2013

Σε θρίαμβο των Σοσιαλδημοκρατών του SPD μετατράπηκαν οι χθεσινές εκλογές στη Ρηνανία – Βεστφαλία. Η γερμανική αντιπολίτευση του SPD μαζί με το κόμμα των Πρασίνων διατηρούν την πλειοψηφία στο κρατίδιο και σε πολιτικό επίπεδο τη «νομιμοποίηση» να εντείνουν τις πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για το CDU η ήττα στη Ρηνανία – Βεστφαλία είναι συντριπτική, καθώς το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ κατέγραψε το μεταπολεμικά χαμηλότερο ποσοστό του στην πιο πολυπληθή εκλογική περιφέρεια της χώρας.

Πάντως, η χθεσινή αναμέτρηση δεν μεταβάλει την παρούσα ισορροπία δυνάμεων στη Γερμανία, αλλά αποτελεί σήμα κινδύνου για τον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2013.

«Είναι μια συντριπτική ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ και το CDU» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέας Νάλες, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων από τις κάλπες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι Χριστιοανοδημοκράτες χάνουν περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να αποσπούν το 26,3% των ψήφων.

Το ποσοστό αποτελεί κατάρρευση για το κόμμα, που είχε αποσπάσει το 2010 ποσοστό 35%, καθώς και ιστορικό χαμηλό από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να σχολιάσει τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Η ήττα έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και φερόμενος διάδοχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, παραιτήθηκε από τη θέση του έπειτα από την ήττα που υπέστη το CDU στις περιφερειακές εκλογές.

Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ρέτγκεν, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την πρωθυπουργία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αποδέχθηκε την προσωπική του ήττα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε ο 46χρονος στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ μετά την ήττα του CDU στις περιφερειακές εκλογές.

Πάντως ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.