ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η Bankia για την Ισπανία

00:32 - 31 Μαϊ 2012 | Ειδήσεις
Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η Bankia για την Ισπανία
Ομοιότητες με την Ιρλανδία βλέπουν οι αναλυτές. Σοβαρή η πιθανότητα να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα παρασύροντας την οικονομία στον μηχανισμό

Η Ισπανία δεν έχει σταματήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών, με τους αναλυτές όμως να έχουν σταματήσει να την παρομοιάζουν με την Ελλάδα, αλλά να την συγκρίνουν με την Ιρλανδία, εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος που έχει με τον τραπεζικό της κλάδο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, υπήρξαν πολύ σημαντικά γεγονότα που κρούουν ακόμη περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Bankia τείνει να εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της τέταρτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας. Την ώρα που επανέρχεται η πρόταση για την έκδοση κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν για τη στήριξη της Bankia, η ΕΚΤ διαψεύδει ότι έχει απορρίψει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της. Παράλληλα, η JP Morgan εκτιμά και το μέγεθος της διάσωσης της Ισπανίας σε περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό, θεωρώντας ότι το ποσό θα φτάσει τα 350 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ισπανική οικονομία μπήκε επισήμως σε περίοδο ύφεσης, αφού το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε κατά 0,3%, από 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μίας ή περισσότερων «bad banks», όπου θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια ακινήτων των ισπανικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ισπανικών τραπεζών έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τις ανάγκες του κλάδου σε νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ισπανίας.
Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό των επισφαλών δανείων στο σύνολο των τραπεζικών δανείων διαμορφώθηκε σε 8,16%, όταν το 2007 ήταν χαμηλότερο από 1%. Τον Ιανουάριο του 2012 ήταν 7,91%.
Σε απόλυτα μεγέθη, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν σε 143,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόλις μήνα.
Οι προβλέψεις για μείωση των τιμών των ακινήτων προκαλούν «πονοκέφαλο», καθώς σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια ώρα γίνονται όλο και περισσότερες συζητήσεις για την χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) για τη διάσωση τραπεζών που έχουν φορτωθεί με τοξικά ομόλογα. Η Cinthia Alsidi και ο Daniel Gros από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής εκτιμούν ότι το ποσό που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και τις οικοδομές ανέρχεται στα 380 δισ. κάτι που ισοδυναμεί με 35% του ΑΕΠ. Πολλοί προβλέπουν ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. "Η Ισπανία είναι πιθανό να σπρωχτεί σε κάποιου είδους πρόγραμμα της τρόικας στη διάρκεια του 2012" συμπεραίνει η Citigroup.
Υπέρ ενός Spexit (έξοδος της Ισπανίας από το ευρώ) και όχι ενός Grexit στοιχηματίζει όμως ο Matthew Lynn της Strategy Economics, παραθέτοντας μάλιστα 6 λόγους, οι οποίοι αποδεικνύουν πως η Ισπανία και όχι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ.
Ποιοι είναι όμως οι 6 λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν την Ισπανία στο να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ;   
1) Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Εάν η οικονομία της καταρρεύσει, η χώρα δεν μπορεί να σωθεί. Η Ευρώπη μπορεί να διασώζει την Ελλάδα, αλλά στέκεται αδύναμη στο ενδεχόμενο να
2) Η Ισπανία έχει ήδη κουραστεί από τη λιτότητα.
3) Η Ισπανία διαθέτει πραγματική οικονομία, έναντι της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει με φόβο τη ζωή έξω από το ευρώ.
4) Η Ισπανία είναι πολιτικά ασφαλής.
5)  Η Ισπανία διαθέτει ορίζοντες και μάλιστα μεγαλύτερους από την Ελλάδα.
6) Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν ήδη σοβαρές συζητήσεις - παρασκηνιακώς - στην Ισπανία για το μέλλον του ευρώ. Πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που ποντάρουν στο ότι η Ισπανία θα ανακάμψει όταν αποχωρήσει από το ευρώ.
Παράλληλα, η ανεργία είναι 24% και ανεβαίνει. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε οριακά φέτος πέφτοντας από το 9,3% στο 8,5% εξαιτίας των σπάταλων περιφερειακών κυβερνήσεων. Ο στόχος ήταν το 6%. Και η ανάπτυξη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Η φετινή προσαρμογή ενδέχεται να μειώσει το ΑΕΠ για περισσότερο από 2%. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για τις περισσότερες χώρες για το 2012. Οχι όμως και για την Ισπανία όπου το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8%. Και η ανάπτυξη του επόμενου χρόνου προβλέπεται αναιμική. Θα χρειαστούν περισσότερες περικοπές ενώ τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τη φορολογική αμνηστία φέτος θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.