ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί στο θέμα της Συρίας» λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

09:35 - 01 Ιουν 2012 | Ειδήσεις
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Λίον Πανέτα

Εν μέσω σύγχυσης της διεθνούς κοινότητας για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία, αυξάνονται οι πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ, καθώς η αιματοχυσία στη χώρα συνεχίζεται.

Ο Λίον Πανέτα δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες για οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας κριθεί αναγκαία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται στην άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στην Δαμασκό για να επιτευχθεί η αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ταξίδευε προς τη Σιγκαπούρη για μια διεθνή σύνοδο ασφάλειας, απέφυγε να ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, υποστήριξε, πάντως, ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να ενεργήσει πιο επιθετικά για να επιτύχει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία όσο υπάρχει χρόνος.

 

Η σημερινή κατάσταση «είναι αφόρητη» είπε ο Πανέτα.

 

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που συμβαίνει. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα για να εξασφαλίσει ότι ο Άσαντ θα παραιτηθεί» τόνισε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, ο Λ.Πανέτα είπε: «Δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό».

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να έχει το είδος της υποστήριξης που απαιτείται, ώστε να επιτύχει μια αποστολή.

Ο Πανέτα υποστήριξε πως όσο η κρίση στη Συρία συνεχίζεται, χώρες όπως το Ιράν θα αναμιχθούν, καθιστώντας δυσκολότερη την μετάβαση και την εγκαθίδρυση μιας σταθερής νέας κυβέρνησης.

«Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή η κατάσταση να χειροτερέψει σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί όταν ο Άσαντ πράγματι φύγει» είπε ο Πανέτα.

 

«Νομίζω ότι το κλειδί αυτή τη στιγμή -και νομίζω ότι έχουμε ακόμα την ευκαιρία- είναι να κάνουμε μια αποτελεσματική μετάβαση, να απαλλαγούμε από τον Άσαντ, αλλά να το κάνουμε με έναν τρόπο που συνεχίζει να παρέχει σταθερότητα για τη Συρία. Αυτός θα όφειλε να είναι ο στόχος που προσπαθούμε να επιτύχουμε» πρόσθεσε.

 

Οι δηλώσεις Πανέτα έρχονται μία ημέρα αφού η Σούζαν Ράις, πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, είπε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης χωρίς την έγκριση του Οργανισμού μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη, σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτύχει να συμφωνήσει για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση της συριακής κρίσης.

 

Ερωτηθείς εάν διαφωνεί με την θέση της Σ.Ράις, ο Πανέτα είπε πως οι ΗΠΑ διατηρούν όλες τις επιλογές στο τραπέζι για το μέλλον αλλά είναι «πολύ σημαντικό τώρα να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την διεθνή κοινότητα διότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους» στο ζήτημα.

Ανάληψη δράσης συναντά την αντίδραση της Ρωσίας, συμμάχου της Συρίας, η οποία αντιτίθεται σε περαιτέρω ενέργειες του ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

 

Το θέμα θα συζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ.Πούτιν, σε συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι.

 

 

«Καταστροφικός εμφύλιος»


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός «καταστροφικού εμφυλίου πολέμου».

«Απαιτώ από τη Συρία να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της στο ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία.

 

«Σφαγές όπως αυτές που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μπορούν να οδηγήσουν τη Συρία σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, έναν εμφύλιο πόλεμο από τον οποίο η χώρα δεν θα μπορούσε ποτέ να συνέλθει» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ «δεν εστάλησαν στη Συρία για να γίνονται μάρτυρες της σφαγής αθώων» πρόσθεσε. «Δεν είμαστε εδώ για να παίζουμε τον ρόλο του παθητικού παρατηρητή σε ανείπωτες βαρβαρότητες» τόνισε.

Αλλά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε ότι η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

 

 

Την Παρασκευή συνεδριάζει για το θέμα της Συρίας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, εν μέσω «φωνών» που ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή στη Χούλα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσει η αιματοχυσία, περιλαμβανομένης της ειρηνευτικής συμφωνίας του περασμένου μήνα, δεν έχουν σταματήσει τις μάχες.

 

Οι τοποθετήσεις υπέρ του να αναληφθεί στρατιωτική δράση από την διεθνή κοινότητα αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα.

Συριακή έρευνα κατηγορεί για τη σφαγή στη Χούλα τους αντάρτες, λέγοντας ότι προσπαθούν να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση.

 

 

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την έρευνα αρνήθηκε ότι το καθεστώς Άσαντ σχετίζεται με τις δολοφονίες στην πόλη.

Ο στρατηγός Κασέμ Τζαμάλ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν εισήλθαν στην πόλη, ούτε πριν ούτε μετά τη σφαγή.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ αποκάλεσε τον απολογισμό της Συρίας ως «κραυγαλέο ψέμα» και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να ενισχύει την άποψη της Συρίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.