ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση για Δημοσιονομική ένωση καταθέτει ο Van Rompuy

19:42 - 26 Ιουν 2012 | Ειδήσεις
Πρόταση για Δημοσιονομική ένωση καταθέτει ο Van Rompuy
... έχει ήδη τη στήριξη των Barroso, Juncker και Mario Draghi...

Τα σχέδια του για τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της EE, Herman Van Rompuy, λαμβάνοντας παράλληλα και τη στήριξη τεσσάρων από τους ισχυρότερους άνδρες της ευρωζώνης, του Jose Barroso, του J. C. Juncker και του Mario Draghi.

Σύμφωνα με την πρόταση Rompuy, θα πρέπει να δοθούν σημαντικές εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ασκεί έλεγχο και να παρεμβαίνει στη διαχείριση των δημοσιονομικών κάθε χώρας. Κριτήριο παρέμβαση θα είναι πάντα η παραβίαση των στόχων σε χρέος και έλλειμμα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην διαταράσσεται η πορεία των προϋπολογισμών υπό τα εγχώρια συμφέροντα.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η έκθεση Rompuy αναφέρει ότι θα πρέπει να λυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα που διογκώθηκαν με την κρίση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να ενοποιηθεί το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο υπό δύο παραμέτρους: Μία ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτική αρχή και ένα κοινό πλαίσιο ασφάλισης καταθέσεων και εκκαθαρίσεων.

Ο κ. Rompuy τονίζει ότι μεσοπρόθεσμα η έκδοση ενός κοινού ομολόγου θα μπορούσε να ερευνηθεί ως στοιχείο μιας τέτοιας δημοσιονομικής ενοποίησης και να είναι αντικείμενο της προόδου της δημοσιονομικής ενοποίησης. Τα βήματα προς την εισαγωγή κοινών και πολλών εθνικών υποχρεώσεων θα μπορούσαν να τεθεί υπό μελέτη, εφόσον υπάρχει ένα δυνατό πλαίσιο πειθαρχίας στον προϋπολογισμό και ανταγωνιστικότητας, ώστε να αποτραπεί το κακό ηθικό παράδειγμα και να προωθηθούν η υπευθυνότητα και η συμμόρφωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:49 - 26 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.