ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» από Μπαρόζο και για τη Σλοβενία

10:43 - 28 Ιουν 2012 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει η Σλοβενία να λάβει φιλόδοξα μέτρα για να βάλει σε τάξη τον τραπεζικό τομέα της και να ενσωματώσει το "χρυσό κανόνα" της δημοσιονομικής περιστολής στο Σύνταγμα, δήλωσε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά από συνάντηση με το Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τον τραπεζικό τομέα στη Σλοβενία, είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή είχε προειδοποιήσει τη χώρα να ενισχύσει τις τράπεζές της το Μάιο. «Ο σλοβενικός τραπεζικός τομέας και έχει ανάγκη από φιλόδοξα μέτρα» πρόσθεσε.

 

         Ο κ. Μπαρόζο δεν σχολίασε τη γενική συνέλευση της NLB bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Σλοβενίας, στην οποία επιβεβαιώθηκε ανακεφαλαιοποίηση 381 εκ. ευρώ, αλλά ο κ. Γιάνσα τη χαρακτήρισε επιτυχημένη.

 

         Ο Σλοβένος πρωθυπουργός είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής τράπεζας θα εκπληρωθούν οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. «Αυτό το επείγον βήμα είναι τώρα πίσω μας» τόνισε ο κ. Γιάνσα κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

 

         Σε ερώτηση αν η Σλοβενία θα είναι σε θέση να ρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα, χωρίς τη βοήθεια ευρωπαϊκών πόρων διάσωσης, ο κ. Γιάνσα είπε ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση του ειδικού οικονομικού ελέγχου στις σλοβενικές τράπεζες.

 

         Κάνοντας αναφορά στο ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο επικύρωσε η Σλοβενία στα μέσα Απριλίου, αλλά δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει αρκετή συναίνεση γι αυτό» είπε, αναφερόμενος στη στήριξη που απαιτείται στη Βουλή για την ενσωμάτωση των κανόνων στο Σύνταγμα της χώρας.

 

         «Η Σλοβενία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη διαβεβαίωση του κ. Γιάνσα ότι η Σλοβενία θα απαντήσει αποφασιστικά σε όλες αυτές τις προκλήσεις. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.