ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Αλλαγή φρουράς στο ακροδεξιό κόμμα «Λέγκα του Βορρά»

09:16 - 02 Ιουλ 2012 | Ειδήσεις
Με τα δάκρυα του Ουμπέρτο Μπόσι και τα χαμόγελα του Ρομπέρτο Μαρόνι έπεσε η αυλαία του συνεδρίου της ξενόφοβης και αποσχιστικών τάσεων Λέγκας του Βορρά στο Μιλάνο.

Ο Μαρόνι, πρώην υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξελέγη στο τιμόνι της Λέγκας, αναλαμβάνοντας την επιχείρηση αποκατάστασης της εικόνας του κόμματος, μετά το σκάνδαλο διασπάθισης κρατικής χρηματοδότησης που «αποκαθήλωσε» τον Μπόσι.

«Το παιδί είναι δικό σου...» είπε μνημονεύοντας τον βασιλιά Σολομώντα ένας δακρυσμένος Ουμπέρτο Μπόσι απευθυνόμενος στο νέο γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, που διακήρυξε με τη σειρά του ότι «δεν θα τελεί υπό εποπτεία», θα αρχίσει αμέσως τη δουλειά και δεν θα δει καν τον τελικό Ιταλίας-Ισπανίας για το Euro.

Ο Μαρόνι είχε εισάγει σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων κατά της μετανάστευσης επί θητείας του στο υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, και είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής πολιτικός στο ευρύτερο «μέτωπο» της κεντροδεξιάς, βάσει των πιο πρόσφατων μετρήσεων.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Ρομπέρτο Μαρόνι αποκάλεσε τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι «εχθρό της Παδανίας» (Η Παδανία, η πεδιάδα του ποταμού Πάδου, είναι η ονομασία που επέλεξε στις αρχές της δεκαετίας του '90 η Λέγκα για μια ανεξάρτητη βόρεια Ιταλία). Όσο για το ευρώ, ο Μαρόνι δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει αλλιώς η Ιταλία πρέπει να βγει από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

«Είμαι πολύ συγκινημένος, μου αναθέτετε μία πολύ σοβαρή εντολή. Αρχίζω αμέσως τη δουλειά, σήμερα δεν θα δω ούτε τον τελικό [μεταξύ Ιταλίας-Ισπανίας για το Euro 2012]» είπε ο 57χρονος Μαρόνι, μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Μπόσι, τονίζοντας ότι αρχίζει μία νέα φάση για τη Λέγκα του Βορρά εν μέσω επευφημιών από υποστηρικτές του που φώναζαν «Μπόμπο, Μπόμπο».

Για τον ιδρυτή του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι -που αναλαμβάνει τον τιμητικό τίτλο του ισόβιου προέδρου του κόμματος- ο Μαρόνι ανέφερε ότι «ήταν και παραμένει αδελφός, θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου».

Ο ίδιος ο Μπόσι ανέβηκε στο βήμα με δάκρυα στα μάτια και μνημονεύοντας τις δύο μητέρες με το παιδί και τον βασιλιά Σολομώντα δήλωσε ότι «προτιμά να αφήσει το παιδί του, παρά να το δει κομμένο στα δύο». Πικρά δάκρυα γιατί το κόμμα δεν είναι πια δικό του, όπως αναφέρει η Stampa.

Ο Μπόσι διακήρυξε παράλληλα πως «κανείς δεν έκλεψε, και οι πραγματικοί κλέφτες βρίσκονται στη Ρώμη» αναφερόμενος στις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος μαζί με τους δύο γιους του για υπεξαίρεση κρατικής χρηματοδότησης από τα ταμεία της Λέγκας.

Το σκάνδαλο κόστισε όχι μόνο την αρχηγία στον ιδρυτή της Λέγκας, αλλά οδήγησε και σε μία κάκιστη επίδοση στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές για το κόμμα, που δεν μετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μάριο Μόντι έχοντας περάσει στην αντιπολίτευση μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Με τις επόμενες βουλευτές εκλογές να απέχουν χρονικά λιγότερο από ένα χρόνο, οι υποστηρικτές του Μαρόνι ελπίζουν ότι μπορεί να επωφεληθεί του ολοένα και αυξανόμενου κύματος δυσαρέσκειας των Ιταλών για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση Μόντι -κάθε νόμο της οποίας η κυβέρνηση καταψηφίζει στη Βουλή.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμερα στη Λέγκα του Βορρά ποσοστό 4,5% και η πορεία του Ρομπέρτο Μαρόνι για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κόμμα του προδιαγράφεται δύσκολη, δεδομένης και της πίεσης που ασκεί σε όλα τα κόμματα το Κίνημα των 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέμπε Γκρίλο που έχει «εκτιναχθεί» δημοσκοπικά ξεπερνώντας ακόμη και τη μπερλουσκονική δεξιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.