ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απειλεί τη Μέρκελ το CSU αν συνεχίσει να σώζει το ευρώ

21:20 - 03 Ιουλ 2012 | Ειδήσεις
Με αποχώρηση από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί το βαυαρικό CSU -αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ- εάν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η γερμανική έκθεση στις ευρωδιασώσεις.

«Υπάρχει ένα σημείο, πέραν του οποίου το CSU δεν μπορεί να λέει πάντα "ναι"» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζίχοφερ σε συνέντευξή του στο Stern. Και, για να είναι απολύτως ξεκάθαρος, εξήγησε: «Χωρίς εμάς, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πλειοψηφία».

Το CSU έχει κρατήσει πιο σκληρή στάση από το CDU απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Tα γερμανικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει τη θέση των Βαυαρών ως ιδιότυπο «σπαγκάτο»: Από τη μία υπερψηφίζουν τα μέτρα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ και από την άλλη προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτά, με το βλέμμα στο εκλογικό ακροατήριο.

Η ρητορική του Ζίχοφερ έχει ξεπεράσει κατά περιστάσεις αρκετά τα περί «βαρελιού χωρίς πάτο» που έχουν ακουστεί στο Βερολίνο, καλώντας σε δυνατότητα αποπομπής χωρών από το κοινό νόμισμα -το κόμμα υιοθέτησε μάλιστα και σχετικό ψήφισμα.

Η νέα αναφορά Ζίχοφερ έρχεται μετά την δυσφορία σε μέρος της γερμανικής πολιτικής σκηνής που προκάλεσε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 29ης Ιουνίου για μέτρα στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας από τον ESM, ο οποίος ψηφιζόταν παράλληλα στο Βερολίνο.

Ο Ζίχοφερ επεσήμανε ότι ανησυχεί πως οι αγορές ενδέχεται να πιστέψουν ότι η Γερμανία έχει αναλάβει μεγάλο βάρος. «Αυτό πιστεύω ότι είναι το πιο επικίνδυνο».

Την απειλή του CSU πάντως έσπευσε να υποβαθμίσει η Άγνκελα Μέρκελ: «Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε καλά στον συνασπισμό, όχι μόνο στα ευρωπαϊκά θέματα» σχολίασε σχετικά η καγκελάριος, σε δηλώσεις της στο Βερολίνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.