ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόβει 4,5 δισ. ευρώ ο Μόντι από τις δαπάνες του ιταλικού Δημοσίου

08:10 - 06 Ιουλ 2012 | Ειδήσεις
Προβλέπεται αύξηση του «ψαλιδίσματος» για τα επόμενα χρόνια

Μετά από περίπου επτά ώρες συνεδριάσεων, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ενέκρινε την Παρασκευή, την περικοπή 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, αναβάλλοντας για αργότερα την επικείμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση της έκτακτης βοήθειας για τις πληγείσες από τους πρόσφατους σεισμούς περιοχές της χώρας.

 

Οι περικοπές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 10,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 11 δισ. ευρώ το 2014, θα μεταθέσουν την αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του φόρου κατανάλωσης μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους και θα συμβάλουν στην εξασφάλιση των κονδυλίων για την οικονομική βοήθεια στη βιομηχανική περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, η οποία επλήγη το Μάιο από τους σεισμούς.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης, το πακέτο προβλέπει τη μείωση νοσοκομειακών δαπανών, την περικοπή στο μισό του αριθμού των τοπικών κυβερνήσεων, τη σταδιακή μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των στελεχών του δημοσίου κατά 20%, .

 

«Οι περικοπές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειώσουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και αντίθετα στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας» δήλωσε μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης ο Μόντι

Η μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας στο δημόσιο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τα οποία απειλούν με απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό απολύσεων και θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω παγώματος προσλήψεων και προγραμμάτων για την παρότρυνση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

 

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Φιλίπο Πατρόνι Γκρίφι, δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης, ότι δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό των θέσεων εργασίας που ουσιαστικά θα περικοπούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.