ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα με άρωμα Ελλάδας στην Ισπανία - Κόβεται το δώρο, ΦΠΑ στο 21%

11:31 - 11 Ιουλ 2012 | Ειδήσεις
Μέτρα με άρωμα Ελλάδας στην Ισπανία - Κόβεται το δώρο, ΦΠΑ στο 21%
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν την «λυπυτερή»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής μέτρα μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που θα μεταφρασθούν σε περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%, στο πλαίσιο νέου πακέτου λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.

 

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. "Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα", είπε.

 

«Κατανοώ ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν τον καθένα» είπε ο Ραχόι μιλώντας την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο της χώρας, λέγοντας όμως πως πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που προανήγγειλε ο Ραχόι καλύπτουν όλο το φάσμα της ισπανικής οικονομίας. Η μείωση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα δίνεται για μικρότερη περίοδο, θα συνοδεύεται από περιορισμό των επιχορηγήσων για νέες προσλήψεις με αυστηρότερους κανονισμούς ενώ η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα επιταχύνει την εισαγωγή του «παράγοντα βιωσιμότητας» του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα περιορίζει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας και θα μειωθεί ο προϋπολογισμός των υπουργείων κατά 600 εκατ. ευρώ. Ο Ραχόι προανήγγειλε δε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων για λιμάνια, αεροδρόμια και αξιοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών. Το μοναδικό που μένει αλώβητο είναι οι συντάξεις, τηρώντας την προεκλογική δέσμευση του Λαϊκού Κόμματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 11 Ιουλ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.