ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

365 δισ. ευρώ δανείστηκαν οι Ισπανικές τράπεζες

16:19 - 13 Ιουλ 2012 | Ειδήσεις
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ανήλθε ο δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο, οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν 365 δις ευρώ από την ΕΚΤ, έναντι 324,6 δις ευρώ τον  Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της  Ισπανίας.  

 Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% περίπου των συνολικά 1,2 τρις ευρώ που χρειάστηκαν  οι ευρωπαϊκές τράπεζες τον προηγούμενο μήνα από την ΕΚΤ.  

 Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ισπανικός χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει σε μεγάλο  βαθμό αποκλεισμένος από τη διατραπεζική αγορά, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την  ύφεση στην ευρωζώνη με το να κόβουν ακόμα περισσότερο την πίστωση.  

"Ήταν αναμενόμενο ότι τα στοιχεία θα αντανακλούν την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης  προς τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας", είπε ο Juan Pablo Lopez, τραπεζικός αναλυτής  στην Espirito Santo.  

 "Οι εγχώριες τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις αγορές χονδρικής, οι μικροεπενδυτές  και αποταμιευτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις τράπεζές τους, και οι υψηλές αποδόσεις  που προσφέρονται στα ομόλογα σημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει άμεσος  ανταγωνιστής για (την εξέρευση) χρηματοδότησης".  

 Τα τραπεζικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2012 δείχνουν ότι η εκροή κεφαλαίων  από την Ισπανία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999, και  τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως οι ιδιώτες μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από τις  μικρότερες τράπεζες σε μεγαλύτερες, που θεωρούνται καλυτέρα προετοιμασμένες για να  αντιμετωπίσουν την κρίση.  
Στην γειτονική Πορτογαλία, οι τράπεζες δανείστηκαν το ιστορικό υψηλό των 60,5 δις ευρώ  από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, ενώ οι τράπεζες στην Ιρλανδία κατέχουν 84,6 δις ευρώ σε  ανεξόφλητα δάνεια από την ΕΚΤ, έναντι των 84,5 δις ευρώ τον Μάιο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.