ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ: Nέες αυξήσεις επιτοκίων εν όψει, λόγω πληθωρισμού και ανάπτυξης

16:57 - 31 Αυγ 2006 | Ειδήσεις
Τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους έκρουσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Ζαν Κλωντ Τρισέ, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων των 3%,προλειαίνοντας ωστόσο το έδαφος για νέες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, ίσως και τον Οκτώβριο. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Τα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισαν σήμερα να διατηρήσουν αμετάβλητα στο 3% τα βασικά ευρωπαϊκά επιτόκια, μετά τις τέσσερις αυξήσεις σε διάστημα οκτώ μηνών, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, εν μέσω ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης και άλματος των ενεργειακών τιμών. Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι ετών το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι του πρώτου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η  EKT αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω τις προηγούμενες προβλέψεις της σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2006 και το 2007.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% κατά το τρέχον έτος, ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,1%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, και αυτό γιατί οι προβλέψεις για το 2007, παρότι αναθεωρημένες ελαφρώς, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιβραδυνθεί, καθώς η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,6%-2,6%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,8%.


Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2006 και το 2007. Η ΕΚΤ προέβλεπε αρχικώς πληθωρισμό 2,3% το 2006 και 2,2% το 2007.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν η αύξηση των επιτοκίων συμβάλλει στη συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, ενώ επανέλαβε ότι η εντολή που έλαβε η ΕΚΤ και το έργο που έχει να επιτελέσει είναι η σταθεροποίηση των τιμών και η καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Επίσης, επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά την ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι το άλμα του ενεργειακούς κόστους και οι παγκόσμιες ανισορροπίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.