ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών στα Κανάρια νησιά

08:16 - 13 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Νέκρος ένας πυροσβέστης από τη μάχη με τις φλόγες

Εκτός ελέγχου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στα Κανάρια Νησιά, αλλά και σε περιοχές στην ηπειρωτική Ισπανία, με πάνω από 4.700 κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην Γκομέρα και στην Τενερίφη. Oι φλόγες έχουν κατακάψει εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και δεν άφησαν αλώβητο ούτε το ανεκτίμητης αξίας φυσικό πάρκο του Γκαραχονάι της Γκομέρα, το ένα δέκατο του οποίου έχει καταστραφεί.


Στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, στη μέση του Ατλαντικού, μαίνονται τα δύο κυριότερα μέτωπα του τελευταίου 48ωρού για τους Ισπανούς πυροσβέστες. Με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 βαθμούς, οι πυρκαγιές στην Γκομέρα -που είχαν ξεσπάσει την περασμένη εβδομάδα, τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο τη Δευτέρα αλλά αναζωπυρώθηκαν- έχουν οδηγεί στην απομάκρυνση 2.500 κατοίκων.

Στο νησί έχουν καεί μέχρι στιγμής περίπου 3.000 εκτάρια. Βαρύ τίμημα πλήρωσε το φυσικό πάρκο Γκαραχονάι, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, το ένα δέκατο του οποίου έγινε στάχτη -ζημιά που θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες για να αποκατασταθεί.

Στην Τενερίφη, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, ενεργό παρέμενε την Κυριακή το μέτωπο στο Σαντιάγο ντελ Τέιδε. Έχουν απομακρυνθεί προληπτικά 2.500 κάτοικοι και έχουν αποκοπεί, επίσης για προληπτικούς λόγους, οδικοί άξονες στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ηπειρωτική Ισπανία, εκατοντάδες στρέμματα έχουν κάψει και δασικές πυρκαγιές την περιοχή Μπάρκο ντε Βαλντεοράς κοντά στο Οουρένσε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας αλλά και στην Ανδαλουσία. Η κατάσταση πάντως είναι καλύτερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν θέσει τα δύο μέτωπα υπό μερικό έλεγχο.

Σταθεροποιημένα θεωρούνται επίσης και τα μέτωπα στο φυσικό πάρκο Καραμπανιέρος και στην Ουσέδα στην Γκουαναλαχάρα. Την Κυριακή ξέσπασε επίσης δασική πυρκαγιά στο Αλικάντε, κοντά στην περιοχή του Τόρε Ματσάνες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.