ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EADS: Γνώριζε για τις ύποπτες πληρωμές στη Σαουδική Αραβία

18:12 - 14 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Στελέχη της ευρωπαϊκής εταιρείας αεροναυπηγικής EADS είχαν ενημερωθεί πριν από πέντε χρόνια για ύποπτες πληρωμές και δώρα που είχαν γίνει σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κυβερνάει τη χώρα, από μiα θυγατρική της, η οποία αποτελεί τώρα το αντικείμενο ποινικής έρευνας στη Βρετανία, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Ένας οικονομικός ελεγκτής της GPT Special Management Project, θυγατρικής της EADS, είχε ενημερώσει τους ανωτέρους του με μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήδη από το 2007, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυρίως απόσπασμα από ένα από αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα.

Ο ελεγκτής εκφράζει σε αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times, την έκπληξή του ιδιαίτερα για ανεξήγητες πληρωμές ύψους 11,5 εκατομμυρίων στερλινών (14,6 εκατομμύρια ευρώ) οι οποίες έγιναν σε έναν λογαριασμό στα Νησιά Κέιμαν, όπως και για την αγορά αυτοκινήτων για μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και για την ενοικίαση της βίλας ενός στρατηγού της εθνοφρουράς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με κανέναν στην EADS για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Το βρετανικό γραφείο δίωξης του οικονομικού εγκλήματος (SFO) ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έρευνα για τις δραστηριότητες στη Σαουδική Αραβία της GPT, η οποία εργάζεται για λογαριασμό του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η GPT είναι θυγατρική της Astrium, της πτέρυγας της EADS που εξειδικεύεται στην παροχή κυρίως ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.

Η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph έγραφε ήδη από το Μάιο του 2011 ότι το SFO υποπτευόταν ότι η EADS δωροδόκησε Σαουδάραβες αξιωματούχους για να επιτύχει την εξασφάλιση συμβολαίου δύο δισεκατομμυρίων στερλινών (2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ) για συστήματα επικοινωνιών.

Στο παρελθόν, το SFO είχε πραγματοποιήσει έρευνα καθώς υπήρχαν υποψίες για διαφθορά στο πλαίσιο ενός συμβολαίου εξοπλισμών ανάμεσα στη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και τον κατασκευαστή στρατιωτικού υλικού BAE Systems.

Ωστόσο, το SFO είχε εγκαταλείψει την έρευνά του, με την επίσημη υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος είχε επικαλεστεί τους ζωτικούς κινδύνους που θα υπήρχαν για την ασφάλεια της Βρετανίας όσον αφορά την τρομοκρατία, αν η Σαουδική Αραβία αισθανόταν προσβεβλημένη και σταματούσε τη συνεργασία της με τις βρετανικές υπηρεσίες.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.