ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: «Η Μέρκελ έχει να αποφασίσει: Την κυβέρνηση της ή τo ευρώ»

11:39 - 22 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Από το Οκτώβριο τα σπουδαία, υποστηρίζουν οι WSJ

"Η καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα πιο δύσκολα διλήμματα στην καριέρα της: καλείται να αποφασίσει εάν θα διακινδυνεύσει την επιβίωση της ευρωζώνης ή της κυβέρνησής της" αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal και συμπληρώνει: "Μετά τη θερινή ραστώνη, η Ελλάδα είναι και πάλι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κ. Merkel".

 

Οι επικριτές της Angela Merkel την κατηγορούν ότι από το 2009, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις. Η στιγμή της κρίσης όμως, έφτασε. Η ρευστότητα της Αθήνας ενδέχεται να εξαντληθεί τον Οκτώβριο εάν δεν υπάρξει κάποια κινητοποίηση από τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤΙ για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Για το ΔΝΤ όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς βάσει καταστατικού θα πρέπει να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις του πακέτου.

 

Μετά από 5ετή βαθιά ύφεση, η Αθήνα ζητά επαναδιαπράγματευση των όρων του μνημονίου. Οι εταίροι της Angela Merkel στον κυβερνητικό συνασπισμό όμως, έχουν αποσαφηνίσει ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε νέα στήριξη της Ελλάδας, απειλώντας μάλιστα να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και να στερήσουν από την καγκελάριο την κυβερνητική πλειοψηφία.

 

«Είναι ένα από τα πιο δύσκολα διλήμματα που αντιμετώπισε ως καγκελάριος» δηλώνει σύμβουλος της Angela Merkel στη Wall Street Journal. Η κα. Merkel θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και την Παρασκευή με τον κ. Σαμαρά. Σύμβουλοι της καγκελαρίας αναφέρουν ωστόσο, ότι αυτές οι δύο συναντήσεις θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει το Βερολίνο.

 

«Η καγκελάριος δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια απόφαση τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εστιάζουν σε δύο εξελίξεις που ενδεχομένως να γείρουν την πλάστιγγα: την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Η έκθεση της τρόικας μάλιστα ενδέχεται να κοινοποιηθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της ευρωζώνης.

 

Η Γαλλία από την πλευρά της θέλει να διατηρηθεί ανέπαφη η ευρωζώνη, όπως τονίζουν σύμβουλοι του κ. Hollande τονίζοντας ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται πλέον από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.