ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Βερολίνο ο Μόντι για συνάντηση με την Μέρκελ

10:11 - 29 Αυγ 2012 | Ειδήσεις
Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Πέραν των τελευταίων εξελίξεων και των επόμενων κινήσεων στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και τα σχέδια της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών καθώς και ο ρόλος του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

 

Ο Μάριο Μόντι αλλά και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και επιδιώκουν να διατηρήσουν σε ανεκτά για τους πολίτες τους όρια τα μέτρα λιτότητας.

 

Το κρίσιμο τετ-α-τετ των δύο ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιείται την ώρα που στενεύει ο κλοιός για την Ισπανία, με την ύφεση να βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και την περιοχή της Καταλονίας να ζητάει οικονομική βοήθεια από τη Μαδρίτη.

 

Σε κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επανέλαβε χθες ότι η Ισπανία δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρώπη σχετικά με τους όρους ενός πιθανού πακέτου κρατικής διάσωσης, διευκρινίζοντας ότι περιμένει από την ΕΚΤ να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τα σχέδια αποκλιμάκωσης των πιέσεων που ασκούν οι επενδυτές στο ισπανικό χρέος, προτού να προβεί σε απόφαση για το εάν θα ζητήσει πρόσθετη βοήθεια.

 

Ο κ. Ραχόι διαβεβαίωσε ότι η Μαδρίτη θα βοηθήσει την Καταλονία, που εκπροσωπεί περίπου το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας.

Η Καταλονία, η οποία ζήτησε οικονομική βοήθεια 5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της και τις οφειλές της για φέτος, εμφανίζει το μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των αυτόνομων περιοχών, υπερβαίνοντας τα 40 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

 

Την ίδια στιγμή, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 0,4%, έναντι συρρίκνωσης 0,3% του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,3%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση 1%

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 29 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.