ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Δεν υπάρχει κίνδυνος για στάση πληρωμών, λέει ο Σιαρλή

09:35 - 17 Σεπ 2012 | Ειδήσεις
Τηλεφωνιή διάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Βάσως Σιαρλή

Το υπουργείο του έχει ετοιμάσει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες για να τεθούν υπό διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες.

Βασικότερη επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αποκλειστεί η οριζόντια περικοπή μισθών και ωφελημάτων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων. Για το λόγο αυτό επεξεργάζεται πρόταση κλιμακωτών περικοπών και δίχτυ προστασίας για χαμηλά αμειβομένους.

Επίσης, προετοιμάζεται εναλλακτική πρόταση για να μην καταργηθεί ο 13ος μισθός, καθώς και για αναδιάρθρωση του θεσμού της ΑΤΑ, ώστε να αποφευχθεί η κατάργησή της. Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης παραμένει και η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής για ένα έως δύο χρόνια.

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο η γενική λογίστρια με επιστολή της προειδοποιούσε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, ο κύριος Σιαρλή είπε ότι τουλάχιστον έως τις αρχές Δεκεμβρίου δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. «Έχουμε όλους τους μηχανισμούς για να μη βρεθεί το κράτος εκτεθειμένο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως στην επιστολή να μην έχουν ληφθεί υπόψη οι ανανεώσεις των βραχυπρόθεσμων δανείων ή η εξόφλησή τους με άλλα δάνεια».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.