ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πάρτι δεν σταματά: Δυναμικές εισροές κεφαλαίων στις μετοχές και στο χρυσό

23:58 - 17 Σεπ 2012 | Ειδήσεις
Το πάρτι δεν σταματά: Δυναμικές εισροές κεφαλαίων στις μετοχές και στο χρυσό
Οι ευρωπαϊκές μετοχές πήραν μια ανάσα μετά από το απότομο ράλι των τελευταίων δύο εβδομάδων, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η όποια υποχώρηση θα είναι βραχύβια, καθώς οι τελευταίες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν ενισχύσει σημαντικά την επενδυτική διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Έντονα bullish είναι και οι εκτιμήσεις για το χρυσό, καθώς η δέσμευση της Fed για χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτεορ διάστημα, αυξάνει την όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο.

Όπως επισημαίνει ο Alexandre Tixier, τεχνικός αναλυτής της TradingSat στο Παρίσι, η ετaiρεία του μόλις άυξησε την σύστασή της για τις μετοχές στο 60% του χαρτοφυλακίου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε ένα σημαντικό pull-back στις αγορές, αφού η ανοδική τάση είναι πολύ ισχυρή και οι όγκοι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, και αυτό είναι ένα απόλυτο bullish σήμα. Όπως προσθέτει, το πιο σημαντικό είναι πως πλέον παρατητείται δυναμική επιστροφή των funds στις μετοχές, αγοράζοντας κυρίως εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι κανείς short αυτή τη στιγμή.

Μέσα σε ένα τρίμηνο, ο δείκτης των ευρωπαϊκώνblue chips, Euro Stoxx 50, έχει ενισχυθεί κατά 11,4%, ο DAX κατά 25,4%, ο CAC-40 κατά 12,7% και ο FTSE MIB στην Ιταλία 9%. Όπως σχολιάζει ο Jerome Troin-Lajous αναλυτής της Louis Capital Markets, παρά το δυναμικό ράλι του προηγούμενου διαστήματος, εξακολουθεί να υπάρχει καλή δυναμική ανόδου για τις μετοχές αφού η αγορά αποτιμά πλέον την μη-διάλυση της ευρωζώνης. Το κύριο σήμα που χρειαζόμαστε και που θα τροφοδοτήσει κι άλλο αυτό το ράλι δεν θα προέλθει από τις προοπτικές της οικονομίας, θα έρθει από τις ροές επενδύσεων, όπως τονίζει. Πολλοί ξένοι επενδυτές έχουν έντονα underweight θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές και θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα να στρέφονται προς αυτές με παράλληλη απομάκρυνση από τα ομόλογα και τις αμερικανικές μετοχές.

Τα στοιχεία δείχνουν πως αυτή η στροφή έχει ήδη ξεκινήσει: Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είδαν την περασμένη Τετάρτη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή κεφαλαίων από τις αρχές του Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global. Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση στην όρεξη για Ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι εντάσεις γύρω την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ περιορίζονται, μετά το σχέδιο της ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα. Τα ιταλικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια μάλιστα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή κεφαλαίων από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα οικονομική κρίση, σύμφωνα πάντα με την EPFR Global.

Η ισχυρή ρευστότητα θα πρέπει να ενισχύσει τις μετοχές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Όλα πλέον είναι ζήτημα ροής κεφαλαίων, όπως επισημαίνει ο Franklin Pichard, επιεκφαλής της Barclays στην Γαλλία .

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank, Rainer Guntermann, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία γενικότερη διάθεση risk-on στην αγορά, την οποία ξεκίνησε η ΕΚΤ και την ενίσχυσε και η Fed. Eάν δεν υπάρξει κάτι απογοητευτικό από πλευράς μάκρο, το επόμενο διάστημα, τότε προβλέπεται η θετική αυτή ψυχολογία να κρατήσει.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά αισιόδοξες είναι οι προοπτικές για τον χρυσό, ο οποίος μετά την κίνηση-ματ της Fed κινείται στα υψηλά 7 μηνών, και σημειώνει κέρδη πάνω από 13% από την αρχή του έτους, και οδεύει στην ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά ανόδου. Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη στήριξη από την Fed προς την αμερικάνικη οικονομία, υπό την μορφή της ποσοτικής χαλάρωσης, ενισχύει την επενδυτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, με τις θέσεις σε ETFs χρυσού να χτυπούν ρεκόρ.

«Δεν θα πουλήσω ποτέ τον χρυσό που κατέχω, όσο υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Bernanke στη Fed και όσο υπάρχουν δημοσιονομικά ελλείμματα όπως τα σημερινά», σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής και γνωστός ταύρος του πολύτιμου μετάλλου, Marc Faber. Με περισσότερη ποσοτική χαλάρωση διεθνώς, η τιμή του χρυσού θα σκαρφαλώσει όλο και υψηλότερα. Δεν ξέρω πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει, αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ και την Fed, ωστόσο, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα η πορεία του θα είναι ανοδική, προσθέτει.

Η Credit Suisse και οι αναλυτές τις αγοράς εμπορευμάτων εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού θα αγγίξει τα 1820 δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και τονίζουν ότι η bullish διάθεση για τον χρυσό είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Richard Cookson, global chief investment officer στην Citi Private Bank, υπογραμμίζει πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα θετικά για το χρυσό : ο χρυσός είναι ένα πολύτιμο μέταλλο με σταθερή ποσότητα και οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν περισσότερο χρήμα. Οπότε, ο χρυσός θα γίνεται όλο και πιο ακριβός.

Όπως σημειώνει και ο Martin Arnold, senior analyst στην ETF Securities, η Fed δημιούργησε ένα εύφορο έδαφος για την άνοδο του χρυσού και εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τα 1790 δολάρια και σύντομα θα αρχίσει να φλερτάρει με το ρεκόρ των 1900 και πλέον δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.